Sparejul, klimajul, grøn jul – under juletræet

12 december, 2022 | 11:00
Julen kommer under mange overskrifter i år. Også hos Haveselskabet mærker man en stigende interesse for “grønne gaver”, man kan lave selv, eller som kan holde længe og kombineres med frisk luft og jord under neglene.
Foto: Haveselskabet

En god julegave eller værtindegave til en haveelsker behøver ikke koste alverden. Faktisk kan du lave flere af dem selv – også sammen med børnene – og sprede masser af haveglæde i julen. For selv om december hverken er sæson for at samle frø eller plante nyt i haven, kan plantepinde til forårets forspiring i vindueskarmen og en stak personlige frøposer gøre stor glæde. På Haveselskabets hjemmeside finder du gratis skabelon og trin for trin-guide til at lave frøposer, plantepinde og duftposer.

Gode julegaver til grønne fingre

  • En god håndsaks til roser, smågrene og andre mindre beskæringsopgaver er uundværlig i haven. Og vil du have en god en af slagsen, er beskærersaksen fra ARS ikke til at komme udenom. Den japanske havesaks blev i 2019 kåret som “bedst i test” af forbrugerrådet TÆNK med 92 ud af 100 point og kaldt for “den absolut bedste havesaks i testen”. Både saks og fjeder er rustfri, og saksen kan betjenes med både højre og venstre hånd. Saksen findes i tre størrelser og kan derfor passe både store og små hænder.
  • En hjemmelavet og personlig dekoration kan både pynte på julebordet og vække glæde som værtindegave eller julehilsen til en sød nabo. Materialerne kan du finde i din egen have eller ved at gå en tur i skoven. Saml mos fra plænen, et par små grene fra et grantræ eller en stedsegrøn busk, bær i forskellige farver, nedfald som grankogler, agern eller bog og tørre frøstande, som er visnet ned i staudebedet, kan alt sammen pynte i en dekoration og sprede både julevarme og haveglæde.
  • Det behøver ikke være kedeligt at vande krukker, altankasser eller drivhus. Tværtimod kan du vande med en dekorativ kaffekande eller tepotte. Xala Design har skabt to skønne, nostalgiske vandkander i genanvendt plast, som trækker på de velkendte former fra Madam Blå-kaffekanden og den klassiske buttede tepotte. Når de ikke bruges til at vande med, fungerer de perfekt som alternativ vase til en friskplukket buket fra haven.
  • Alle haveelskere ved, at det kan være en dyr fornøjelse at forelske sig i en ny blomst eller få en ny idé til haven. Men det behøver faktisk ikke koste en krone at opdatere haven med nye planter. Haveselskabets bog om planteformering guider til basale teknikker som frø- og stiklingeformering, aflægning og podning, som gør det muligt at formere det meste i haven. På den måde kan man som haveejer både få mere af det, man har og holder allermest af, eller nye planter at dele med naboen eller give væk i gave. Bogen er fuld af trin-for-trin-illustrationer og på et niveau, hvor nye havedyrkere kan være med.

Et grønt nytårsforsæt?

Drømmer du om et lidt grønnere 2023 med flere hjemmedyrkede grøntsager og flere friske buketter på bordet? Haveselskabet åbner i 2023 to online-skoler, hvor du kan lære at dyrke enten køkkenhave eller skærehave. Lysten til at få fingrene i jorden er vokset enormt de seneste år, og stadig flere bliver bevidste om, hvordan mad og blomster og dyrket, og hvad de selv kan gøre i haven. Derfor har Haveselskabet sammensat to kurser, hvor man i samarbejde med nogle af landets bedste skærehave- og køkkenhavedyrkere lærer at dyrke smukke snitblomster og køkkenhave helt fra bunden. Og du behøver ikke en stor landejendom for at være med – 5 kvadratmeter eller 2-4 pallerammer er nok til at komme i gang. Både Skærehaveskolen og Køkkenhaveskolen åbner for tilmeldinger i begyndelsen af det nye år på Haveselskabet.dk

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder