Bevillinger sikrer restaurering af 1.000 år gammel domkirke i Nordjylland

12 december, 2022 | 16:00
Børglum Kloster er en tidligere kongsgård, kloster og hovedgård, og de nuværende bygninger stammer fra midten af det 12. århundrede. Den snart 1.000 år gamle og tidligere domkirke Børglum Klosterkirke i Vendsyssel bliver nu restaureret med støtte fra en lang række bidragydere.
Foto: Pressebillede Realdania. Kreditering: Jørgen Jørgensen

Den gamle domkirke på toppen af Børglum Bakke har igennem tiden været både hovedperson, medspiller og beskuer til mange vigtige begivenheder, og kirken vidner om udviklingen af vores samfund gennem et helt årtusinde. Et stort restaureringsprojekt gør, at klosterkirken kan forsætte som historiefortæller for de kommende generationer.

Med støtte fra Aage og Johanne Louis Hansens Fond, A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, den filantropiske forening Realdania, Sportsgoodsfonden, Det Obelske Familiefond, Hoffmann og Husmans Fond, William Demant Fonden samt Slots- og Kulturstyrelsen er det nu muligt at igangsætte en vigtig og nødvendig indvendig restaurering af Børglum Klosterkirke.

Støtte på mere end 34 millioner kroner

Den store støtte på i alt 34.700.000 kroner til den næsten 1.000 år gamle Børglum Klosterkirke betyder, at det enestående og umistelige historiske kirkerum, kunst- og kulturgenstande samt inventar kan bevares for eftertiden, så børn og voksne også i de næste mange år kan opleve det historiske vingesus, der knytter sig til den spektakulære bygning og dens store dramatiske rum.

– Vi kan slet ikke beskrive, hvor glade vi er for, at vi nu kan sætte restaureringen af klosterkirken i gang. Det har igennem mange år været et stort ønske, så vi kan næsten ikke sætte ord på, hvor lettede og glade vi er for, at så mange bidragydere vil hjælpe os med at bevare den historiske bygning. Nu glæder vi os til, at vi de næste par år, sammen med en masse dygtige mennesker, skal give den gamle kirke en ansigtsløftning udtaler Anne-Marie Rottbøll, Børglum Kloster.

Efter restaureringen vil den historiske bygning også i langt højere grad blive et fælles kulturelt samlingspunkt. Installation af diskrete løsninger for varme, lys og lyd vil betyde, at det ikke kun er i sommerhalvåret, men hele året rundt, at kirken kan danne ramme for koncerter, foredrag, kirkelige handlinger og meget andet.

Forventes at forløbe frem til 2025

Restaureringen af klosterkirken vil blive gennemført under ledelse af arkitekt m.a.a. Søren Kibsgaard og forventes at forløbe frem til 2025. Undervejs vil det være muligt for besøgende på Børglum Kloster at følge restaureringen på nært hold og få viden om klosterkirkens historie. Projektet vil også blive fuldt tæt af TV2 Nord, som gennem både nyhedsdækning og særskilte tv-programmer vil fortælle om restaureringen af den gamle klosterkirke.

Børglum klosterkirke og ca. 3.000 kvm udstillingslokaler med skiftende historiske og kunstneriske udstillinger er daglig åben for publikum.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder