Det store julebord med god samvittighed

7 december, 2022 | 17:00
Woirld Animal protection lancerer sammen med Økologisk Landsforening et nyt Danmarkskort, så du kan blive guidet til, hvor du kan købe årets julemad under gode forhold med god samvittighed. Det er ikke komplet, men det er et skridt på vejen, lyder det.
Foto: Christian Andersen

Sammen med Økologisk Landsforening opfordrer World Animal Protection nu til en ny dansk juletradition. Tag ud i en af landets mange økologiske gårdbutikker og hent kød fra dyr, der har haft et godt liv, inden de bliver til flæskesteg og andelår i juledagene.

Ligesom når man henter juletræet i skov eller plantage med hele familien.

– Julen er hjerternes fest, men det kræver, at man kan servere julemaden for sine børn i forvisning om, at de dyr man spiser, har haft et godt dyreliv. Og hvorfor ikke slå to fluer med ét smæk, og få en dejlig oplevelse med en fælles indkøbstur på landet, og samtidig komme hjem med sund velsmagende mad, siger Pernille Fraas Johnsen fra World Animal Protection, der sammen med Økologisk Landsforening opfordrer til at tage børnene med ud og købe lokalt og økologisk til jul, så de kan opleve den gode dyrevelfærd helt tæt på:

– Når du køber julemaden i den lokale økologiske gårdbutik eller købmand, får du mulighed for at opleve julemadens rejse fra muld til mave. Du kan se grisen finde rødder, snegle og grønt ved hjælp af sin stærke tryne, se anden snadre i vandskorpen og høre om de økologiske valg, der er taget for at give de bedste rammer for dyrene, siger Louise Køster, forperson, Økologisk Landsforening:

– På de lokale brug oplever du helheden, inden den lander i gårdbutikkens køledisk og senere på dit julebord.

Interaktivt Danmarkskort

I samarbejde med Økologisk Landsforening har World Animal Protection tegnet et interaktivt Danmarkskort, hvor der er listet en række økologiske gårdbutikker, der tilsammen har et bredt sortiment af kød, mel, brød, pølser, marmelade og andre økologiske godter og gaver, som man måtte have brug for i julen:

– Kortet er ikke komplet, men vi opfordrer til at tjekke sit eget lokalområde, hvis der ikke er en gård, der er tæt på hjemmet. Hvis man drømmer om en jul med lidt mere romantik og stemning end det lokale supermarked, så er gårdbutikkerne en ekstra oplevelse, ligesom når man henter sit eget juletræ i skoven, siger Pernille Fraas Johnsen.

Tjek selv kortet over gårdbutikkerne, og vær opmærksom på, at det ikke er i alle butikker hvor man både kan få gris, and eller gås samt plantebaserede produkter. Fælles for alle stederne er imidlertid, at alle madvarer er produceret økologisk med respekt for naturen og den bedste dyrevelfærd:

– Med et køb i den økologiske gårdbutik får du ikke kun god dyrevelfærd. Du får også mere plads til natur og bedre biodiversitet, fordi vores grise og ænder også bidrager til, at jorden gødes, så mikroorganismer kan trives. Samtidig støtter du beskyttelsen af den danske natur, hvor vi ifølge Biodiversitetsrådets nyeste rapport er langt fra at nå målet om 30 procent beskyttet natur. Så prisen i gårdbutikken er lidt højere end i supermarkedet, til gengæld får du langt mere med i købet. Derfor håber vi, at vi har lagt den første sten til at skabe en helt ny juletradition for hele familien med det nye Danmarkskort over økologiske gårdbutikker, siger Louise Køster fra Økologisk Landsforening.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder