Fjernvarme er blevet en fordel for salgspriser

30 november, 2022 | 15:00
Huse med eget fyr er faldet mere i pris end huse med fjernvarme, viser opgørelse. Som energikrisen er lige nu, tæller fjernvarme som en klar fordel, når det kommer til boligkøb.
Home ©2017 Palle Peter Skov

Udgiften til opvarmning af hjemmet med gas og olie er steget betydeligt i halen på Ruslands invasion af Ukraine. Det er nok ikke gået nogens næse forbi. Heller ikke boligkøbernes.

En ny opgørelse fra Home, der har set nærmere på BBR-data udtrukket af Boligsiden for alle solgte huse på landsplan fordelt på opvarmningskilde, viser nu, at husene med gas- og oliefyr også er ramt hårdest af de seneste par måneders prisfald på huse. Opgørelsen fra Home og Boligsiden viser, at huse med gasopvarmning toppede først på kvadratmeterpris – i maj – mens huse med andre opvarmingsformer først toppede i august på landsplan.

’Gashuse’ har også taget det største prisfald i kroner, mens oliehuse har taget det største prisfald målt i procent.

– Det er ikke overraskende, at de store stigninger i varmeudgiften og al medieomtalen om de store stigninger, sætter sig i priserne, da en høj varmeudgift normalt afspejler sig i en lavere salgspris, siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker og talsperson for Home-kæden.

Mindste prisfald, blot 0,2 % eller 27 kr., har huse med anden opvarmning fx elvarme, jordvarmeanlæg eller en luft-til-vand-pumpe, og huse med fjernvarme er faldet 0,9 % eller 135 kr., siden salgspriserne toppede, viser opgørelsen fra Boligsiden og Home.

Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, mener heller ikke, det er overraskende, at boligkøberne er mere påpasselige i forhold til at investere i huse med olie- og gasopvarmning for tiden.

– På kort tid er prisen på især de opvarmingskilder steget betydeligt, hurtigt og pludseligt, og lige nu er det svært at forudsige, hvordan varmeregningen for de huse ser ud i den kommende fremtid, siger hun og fortsætter:

– Til gengæld giver de aktuelle prisfald for huse med olie- og gasopvarmning mere plads i budgettet til, at boligkøberne kan energioptimere de pågældende huse, hvilket kan vise sig at være tjensomt på sigt.

Huskøberne er især blevet mere skeptiske over for huse med gasfyr i fyrrummet, lyder det fra Homes ejendomsmæglere.

– For bare et halvt år siden var et gasfyr ikke noget problem for køberne, men nu har gasprisernes himmelflugt og usikkerheden om forsyning i fremtiden givet et stort negativt fokus, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Faldet for gashusene, siden salgspriserne var på deres højeste, er i snit på 572 kr. pr. kvadratmeter, hvilket svarer til 2,9 % fra maj til oktober

Mens gasfyrede huse er faldet mest i kroner og ører, er oliefyr-huse faktisk faldet lidt mere i procent – 3,3 % i snit fra august til oktober. I kroner er prisfaldet på 364 kr. pr. kvadratmeter.

Forskellen skyldes blandt andet, at gasopvarmning er mere udbredt i de lidt dyrere områder fx i Nord- og Østsjælland, hvor de gennemsnitlige boligpriser er høje.

– Oliefyrede huse er også hårdt ramt af stigende energipriser, og der er en del boligejere, som allerede har udskiftet oliefyret med anden opvarmningskilde – ofte en luft-til-vand-pumpe – eller har planer om at gøre det, siger Homes analytiker.

Varmekilden i huset er ikke den eneste faktor, der har påvirket salgspriserne på det seneste. Det gør en højere rente på boliglån også – og især i områder med høje kvadratmeterpriser er husene mere påvirkede, fordi køberne skal låne mere og skal betale mere i rente end i områder, hvor kvadratmeterpriserne er lave, understreger Home.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder