USA, England, Frankrig og Gravensgade

21 november, 2022 | 07:00
Ægte social dining. Læs artiklen og se videoen om en af Aalborgs gastronomiske perler
Grav7
Foto: MinByAalborg

Når du har udrullet kokketalentet på Michelins restauranter i New York, London og på Les Bacchanales i Frankrig. Kan skrive køkkenchef på restaurant Nimb på cv’et. Har haft din daglige gang på Noma og Hotel d’Angleterre. Ja, så bestemmer du praktisk talt selv, hvor du næste gang vil binde sløjfe på kokkeforklædet, og hvad du vil arbejde med.

Video: Flemming Krøll.

Velkommen til Aalborg og Gravensgade

Da Ibrahim Achour forrige sommer stak stegetermometeret dybt ned i den nordjyske madmuld og tog temperaturen på aalborgensernes social dining skills, så virkede Gravensgade ikke ved første øjekast som det mest oplagte sted at etablere en ny restaurant i Aalborg. Hverken set ud fra det store gastronomiske verdenskort, eller ud fra hvor folk på farten normalvis slipper blikket fra de gulstribede corona-delte gågader i jagten på et spisested.

Grav7
Foto: MinByAalborg / Flemming Krøll

Det går faktisk godt

-Vi er her endnu. Ibrahim smiler og placerer en kop espresso foran mig. Og ved du hvad? Det går faktisk godt. Vi har fået en fantastisk modtagelse af aalborgenserne.

Det er formiddag, og restauranten er tom. Der går endnu et par timer, før dørene åbnes for gæsterne, og en ny uge stempler ind.

Gravensgade og den ”hemmelige” restaurant

Gågaden, der danner brohoved mellem Bispensgade på den ene side og Algade på den anden, lokker først og fremmest byens borgere og deres dankort med tøjstativer og specialbutikker. Men som Latinergyden tilbyder en smutvej væk fra de oplyste butiksfacader, så gør Gravensgades eneste restaurant det samme.

Her har du nu i et års tid kunnet træde indenfor hos Grav7Bistro, sænke puls og parader og udforske konceptet social dining.

Social spisning

Social dining betyder kort fortalt, at maden er bindeleddet mellem samtale og fællesskab. At du socialiserer lige så meget over tallerknerne, som du spiser af dem.

Social dining er vokset så eksplosivt i popularitet gennem de senere år, at en naturlig devaluering er fulgt i kølvandet på konceptet. Nu lanceres social dining om der så blot bliver kastet en halv-optøet cowboytoast over disken på det lokale kræmmermarked, eller du holder med håndbremsen trukket i drive in køen hos MacDonalds og bestiller et Happy Meal med ekstra fritter.

Grav7
Foto: MinByAalborg/Flemming Krøll.

Troværdigheden i førersædet

Derfor har det også været essentielt for Ibrahim fra dag ét at være tro mod konceptet og dermed ikke alene forkæle nordjyderne med håndplukkede retter lavet på kvalitetsråvarer, men nok så vigtigt at skabe både en ramme og stemning, der motiverer gæsterne til at omfavne det sociale aspekt i at spise sammen.

At turde trække stikket fra den højteknologiske motorvej og sætte telefonen på lydløs et par timer og nyde selskabet og nuet i lige så høj grad, som de små delikate retter Grav7 serverer i en lind strøm fra det åbne køkken.

Makerover i det nye år

Og netop åbenhed og gennemskuelighed er vigtigt. Kunderne skal kunne se, hvad vi laver, fortæller Ibrahim og nikker mod køkkenet. Derfor er der også helt bevidst frit udsyn til køkkenet. Faktisk står vi over for en makeover i det nye år, hvor det blandt andet bliver muligt at sidde og spise i selve køkkenet til tonerne af Ja tak og service.

Træk stikket og nyd maden og selskabet

-En af de ting jeg har haft stort fokus på fra dag et, fortæller Ibrahim, er at give nordjyderne et spisested, hvor de kan sætte tempoet ned et par timer. Omfavne såvel samtalen som pauserne og lade det sammensmelte med den gastronomisk oplevelse.

Små retter og fornuftige priser – alle skal kunne være med

-Derfor har vi også valgt at lægge os i et mellemprisleje, hvor meget i Aalborg enten er ”burgermenu-priser” eller i den høje ende af skalaen. Hos Grav7Bistro skal du forkæles, men det skal samtidig være til at betale pointerer Ibrahim.

Det skal være sådan, at du som gæst spontant kan kigge indenfor uden det nødvendigvis skal planlægges tre måneder i forvejen.

Grav7
Foto: MinByAalborg / Flemming Krøll.

Inspiration fra ud-og indland

-Når du har haft din gang i køkkener i både det store udland og på nogen af Danmarks fineste restauranter. Arbejdet side om side med nogle af de mest passionerede og dygtigste kokke, ja så høster du selvfølgelig en bred buket af erfaring og inspiration. Det samme gør sig gældende, når det kommer til gæsterne, fortæller Ibrahim.

Vi skal blive bedre til at sænke paraderne

-Her kan vi danskere være lidt tilknappede og introverte. Vi passer gerne vores egen ”baghave” – det gør sig også gældende, når vi er ude at spise. Og det er et mønster, jeg gerne vil være med til at ændre, fortæller Ibrahim.

-Jeg tror, vi er mange der kan genkalde os minderne fra ferien til de sydlige himmelstrøg hvor stemningen på restauranterne og omkring bordene er mere løssluppen på de breddegrader. At der er plads til både den gode mad samt store armbevægelser og meninger. Her spiser de ikke blot for at blive mætte – måltiderne lever deres egne liv.

Når du glemmer tiden, men ikke stedet

-Se, dét er autentisk social dining og lang tid før, der blev sat ord på begrebet pointerer Ibrahim, før hans blik fanger kokkeeleven bag mig, der er trådt ind ad døren og som får et hej med på vejen, mens han med musik i ørene går mumlede, men målrettet gennem restauranten mod køkkenet.

Ibrahim læner sig frem på stolen. Det er derfor jeg elsker, når en flok veninder glemmer tid og sted og ender med at skulle løbe ud ad døren for at nå 21-forstillingen i Kennedy. Eller der opstår spontane samtaler og nye fællesskab på tværs af bordene.

Grav7
Foto: MinByAalborg / Flemming Krøll.

Alle skal være velkomne

-Jeg kunne sagtens have skabt en restaurant i et langt dyrere segment og med et helt andet menukort, men det har været vigtigt for mig, at når vi åbner døren, så åbner vi den for alle.

-Ambitionen med Grav7Bistro har altid været, at det skal være et spisested, hvor du kan få udfordret smagsløgene og forhåbentligt blive overrasket. Men nok så vigtigt: at det er en restaurant og ikke en kirke hvor du kan høre gaflen blive lagt på tallerken eller gæsterne vender sig om og kigger, hvis der er en der drister sig til at hoste eller grine.

Et ungt par ankommer, og netop som Ibrahim foretrækker det. Spontant og fra gaden. Han smiler og går dem i møde. En ny uge er begyndt.

 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder