Biblioteker sætter fokus på misbrug af historien

15 november, 2022 | 08:00
"Bibliotekernes festival for historie" sætter med fire arrangementer fokus på den hårfine linje mellem brug og misbrug af fortællingerne om fortiden.
Foto: Aalborg Bibliotekerne

Ofte fremføres historiske begivenheder og sammenhænge som endegyldige, vægtige argumenter i tidens store diskussioner om for eksempel krig, flygtninge og køn. Men er det misbrug af historien? Eller er det i virkeligheden det, historien skal – altså; give os et fundament for at kunne forstå og forholde os til de aktuelle problemstillinger?

Med fire arrangementer sætter Aalborg Bibliotekerne – sammen med landets øvrige biblioteker – fokus på den hårfine balance mellem brug og misbrug af fortællingerne om fortiden. Det er til Bibliotekernes festival for Historie, som finder sted fra 21. – 24. november.

Hvem bestemmer historien?

I det stalinistiske Sovjetunionen blev historiebøgerne skrevet under streng kontrol af styret, så de beskrev netop den virkelighed, som Ruslands socialistiske arbejderparti ønskede at videregive.

Og – as we speak – agiterer den politiske højrefløj i USA for støtte til Donald Trump ved at holde liv i fortællingen om, at han retmæssigt vandt præsidentvalget i 2020 og, at demokraternes Joe Biden “stjal” valgsejren.

Samtidig deler mellemøstlige krigere med partisantørklæder og AK47’ere i hænderne lejrene. Er de frihedskæmpere eller terrorister? – For det handler ofte om øjnene, der ser, og hensigterne bag, når historien benyttes til at legitimere nutidige dagsordener; der vinkles skarpt, udelades detaljer og i værste fald fabrikeres direkte falsifikationer.

To af foredragene kan følges online hjemmefra som livestream, to foregår på Hovedbiblioteket, Rendsburggade 2, 9000 Aalborg, hvor det sidste, som er et dobbeltforedrag, streames direkte fra Roskildebibliotek og også byder på velsmurte – og ganske analoge – sandwich og lidt at drikke.

Hvad kan du opleve?

21.11.22: Historiebrug: Fra leverpostej til Dannebrog – Live i stuen

Historiebrug: Fra leverpostej til Dannebrog – Live i stuen ‘ Aalborg Bibliotekerne

Historiker Astrid Ølgaard Schriver fortæller via livestream, direkte fra Det Kongelige Bibliotek, om forskellige former for historiebrug og, hvordan vi med afsæt i hjemmesiden www.danmarkshistorien.dk kan forholde os til dem.

22.11.22: Kunstens skyggesider med museumsinspektør Henrik Holm

Kunstens skyggesider med museumsinspektør Henrik Holm ‘ Aalborg Bibliotekerne

I lyset af vor egen tids interesse for det, der er overset eller fortrængt i tidens løb, fortæller museumsinspektør Henrik Holm fra Statens Museum for Kunst om skyggesiderne ved udvalgte hovedværker i museets samling.

22.11.22: Vild med vikinger. (Mis)brug af vikinger i populærkultur – Live i stuen

Vi er vilde med rå og barske vikinger, men hvor fra stammer forestillingerne om vores vilde forfædre? Og er billedet af de hærgende voldsmænd overhovedet dækkende? Vært for podcasten “Historienørd”, Henning Romme, og historiker Lars Nielsen forsøger i denne livestream fra Jelling Bibliotek at finde svarene.

“Bibliotekernes festival for historie” kulminerer torsdag den 24. november med dobbeltforedrag, samtale, sandwich og kaffe:

24.11.22: Livestream: Misbrug af historien med Gry Jexen og Anna Libak

Historiker og forfatter Gry Jexen og udlandsredaktør på Weekendavisen Anna Libak samtaler om glemte kvinder, politik, propaganda og konflikten mellem Ukraine og Rusland. Og informationsspecialist i kønsforskning på Det Kgl. Bibliotek, Jytte Nielsen, fortæller om kvindekamp og kønsforskning og, hvordan det har påvirket historien og kvinders rettigheder. Foredragene streames direkte fra Roskilde Bibliotek mens sandwichene er velsmurte og helt igennem analoge på Hovedbiblioteket.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder