Valget kan bruges i kampen for de unges mentale trivsel

7 oktober, 2022 | 15:00
I Aalborg oplever man flere problemer med unges trivsel, og valget kan være vejen frem mod bedre løsninger. Det er nu, man skal til tasterne.
Skib, fjord, unge, havnefront, vand, himmel, unge
Foto: MinByAalborg

Under torsdagens åbningsdebat i Folketinget faldt snakken på den mentale trivsel blandt landets børn og unge, skriver DR.

Radikales Venstre ordfører, Lotte Rod, meldte sig på banen:
– De er blevet syge af at gå i institution og skole, fordi de voksne ikke har tid til dem. Derfor vil jeg gerne spørge statsministeren, om vi ikke også skal lave et nationalt kompromis om børn og unges trivsel?

Til det svarede statsministeren:
– Der er i hvert fald behov for at arbejde sammen på det her område os, sagde Mette Frederiksen.

Meld dig på banen. Det er nu, de lytter!

Og det er nu, man skal råbe sine politikere op, hvis man gerne vil se forandringer. Unges mentale trivsel er blevet et af de store emner i valgkampen, og der er massere at tage fat på. Lokalt mener byrådsmedlem Daniel Nyboe Andersen for Radikale Venstre også, at man bør gøre en større indsats for unges trivsel.

-Vi kan jo se på sundhedsprofilen på sidste år, at der er sket en markant stigning af børn og unge, der klarer sig skidt mentalt. Vi bliver nødt til at have en tilgang til at støtte op om unges behov, der er forskelligrettet. Der skal ikke kun være ét tilbud til de unge, da det ikke kun er ét bestemt problem, der presser dem, det er en kombination af ting.

Særligt lægger han vægt på den stigende kravstilling unge i dag bliver mødt med samt måden uddannelsesinstitutionerne er skruet sammen på. Her mener han, at det er en fejl altid at gribe efter uddannelserne, når det bliver tid til at spare.

-Vi kan ikke se på de unge og deres uddannelse som en sparegris vi kan slå hul på, når vi har brug for flere penge. Der sker en ungebashing, hvor vi hele tiden presser citronen mere og mere. På et tidspunkt knækker folk simpelthen. Vi har behov for en helhedstilgang til problemet, der ikke kun kigger på økonomien bag. Bliver man presset ud i sygdom ift. til mentale helbred, så kan vi jo se, at det kan tage år før man kommer på fode igen.

Foto: Anders Hviid- Psykiatrifonden

Det vi skal værne om

Og det er særligt den forebyggende tilgang, man skal huske på, når samtalen falder på mental trivsel. De mennesker, der får hjælp inden de kommer i psykiatrien, sparer ikke kun samfundet for omkostninger, men undgår også at skulle gennemleve svære oplevelser, der kan have katastrofale følger. Der eksisterer allerede tilbud, og det er dem, man skal huske på i det kommende valg. For nyligt undgik Ungerådgivningen i Aalborg at blive skåret helt ind til benet.

Ungerådgivningen er et gratis kommunalt tilbud, der årligt hjælper op mod 1200 unge i alderen 12-25 med de svære ting i livet. En foreslået nedskæring på 1,5 millioner kroner på tilbuddet blev ’kun’ til en besparelse på 500.000 kroner. Dette betyder, at man fortsat kan tilbyde de unge i Aalborg vejledning. Ungerådgivningen er et af de redskaber, Aalborg besidder, der hjælper unge mennesker væk fra kanten.

-Vi skal spare en person væk, men det er bedre end at nedlægge et tilbud. Det betyder jo sådan set, at vi kan bevare den længerevarende rådgivning, udtaler Marianne Gaarde, socialrådgiver hos Ungerådgivningen.

Marianne finder det problematisk, at man spørger om mere fra de unge mennesker, blandt andet ved at jage dem hurtigere gennem uddannelse.

-Jeg blev provokeret over forslaget om at man skulle forkorte kandidatuddannelserne, så de kun er et år. De unge bliver hele tiden stillet krav om, at de skal komme gennem deres uddannelse så hurtigt så muligt. Man glemmer bare, at det er mennesker, der har været under uddannelse siden de var 5 år gamle. De får reelt set ikke tid til at være i livets skole, og lære sig selv at kende uden for arbejdsmarkedet eller uddannelsesinstitutionerne.

Optimistisk udsyn rettet mod politikerne

Selv om der blev sparet i Ungerådgivningens budget, så vil Marianne alligevel rose de involverede politikere i budgetforhandlingen. Hun har forståelse for, at det er svært at finde penge i kommune budgettet for tiden.

-Processen op til nedskæringen på besparelsen var faktisk god. Der blev spurgt ind til, hvilke opgaver, vi løser hos os, hvor mange vi hjælper osv. De var nysgerrige og engagerede os i dialog. Det er ikke noget vi har oplevet før. De kom på besøg og tog os til samtaler. Jeg er selvfølgelig meget træt af, at der blev skåret i vores budget, men politikerne fortjener alligevel ros for deres engagement i situationen.

Læs den tidligere artikel om Ungerådgivningen:

Har vi råd til at spare Ungerådgivningen væk?

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder