Pas på importerede biopejse

7 oktober, 2022 | 16:00
På baggrund af en tragisk ulykke med en biopejs af ukendt fabrikat, hvor en 33-årig kvinde blev stærkt forbrændt, udtrykker dansk producent nu sin bekymring.
Foto: Billedarkiv

I dag sælges der potentielt farlige pejse, der importeres fra blandt andet Kina og Østeuropa. Forbrugerne opfordres til at tænke sig om, da der i Danmark og EU endnu ikke findes lovgivningsmæssige standarder, der stiller krav til sikkerheden ved de biopejse, som forhandles. – Derfor bør forbrugerne se sig godt for, lyder opfordringen fra nordjyske Decoflame, der er placeret i Vestbjerg nord for Aalborg og som har produceret biopejse siden 2008.

Tragisk ulykke

På baggrund af en tragisk ulykke med en biopejs af ukendt fabrikat, hvor en 33-årig kvinde blev stærkt forbrændt, advarer Kjell Thomsen fra Decoflame:

– Vi opfordrer til, at folk agerer som kritiske forbrugere og kun vælger produkter fra producenter, der er anerkendte og helt tydeligt har fokus på sikkerhed. Du bør også have mulighed for at kontakte producenten direkte ved spørgsmål om korrekt installation og sikker betjening. Kjell Thomsen pointerer samtidig, at det kan være vanskeligt for forbrugerne at stille producenter af importerede biopejse til ansvar i forhold til forsikring og produktansvar.

Biopejs som varmekilde

En biopejs fungerer som supplerende varmekilde ved at afbrænde dampene af bioethanol, der er en alkoholtype fremstillet til anvendelse som brændstof. Ved de såkaldte åbne systemer i manuelle biopejse befinder bioethanolen sig i en tank, der påfyldes fra toppen. Her kan der skjule sig små flammer i bunden, selvom pejsen tilsyneladende er gået ud.

– De gængse sikkerhedsregler er, at en manuel biopejs først må påfyldes, når den er håndvarm og minimum 45 minutter efter, den er gået ud. Det skal producenten og forhandleren oplyse om ved købet og i informationsmateriale, fortæller Kjell Thomsen.

I EU arbejdes der på at lave fælles afprøvningsnormer for biopejse, og herhjemme arbejder Dansk Standard på det samme.

Større sikkerhed med elektroniske biopejse

Ønsker forbrugeren en større sikkerhed, er anbefalingen, at der vælges en såkaldt elektroniske biopejs. Her er en række sikkerhedsmekanismer med til at forhindre, at der kan opstå brand- eller eksplosionsfare, fordi pejsen bliver betjent eller påfyldt forkert.

– De skrækkelige uheld man har set, kan ikke ske med en elektronisk biopejs. Ved de åbne systemer vil der altid være en teoretisk fare, men de elektroniske er lukkede systemer, som udleder udelukkende dampene og har en teknologi og en række sikkerhedsforanstaltning, der automatisk styrer, hvornår det er muligt at påfylde og genstarte dem. forklarer Kjell Thomsen.

Således giver pejsen en fejlmelding, hvis der er spildt, eller den er påfyldt forkert. Samtidig tændes en elektronisk biopejs via fjernbetjening eller app, hvilket ligeledes er med til at skabe tryghed.

Del |

Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder