Wolt giver os kniven i hjertet – vi må gøre noget, nu!

27 september, 2022 | 11:20
Restauratører er blevet presset af både Corona og krig de seneste år, og nu truer Wolts høje omkostninger dem på livet.
Wolt
Foto: MinByAalborg

Klokken er 8.30 men Ann, også kendt i folkemunde som Mama, fra Casa Pazza er lysvågen og klar til kamp.

– Wolt lader som de skal være et supplement, men det er de ikke. 80-90% af min omsætning er hængt op på Wolt. Det de tager ud af min bundlinje, skærer min fortjeneste helt ind til benet.

17 takeaway-restauranter er samlet på Bagel Caféen på Reberbansgade 13, men 31 restaurationer i hele Aalborg har meldt sig under samme fane. Ann beretter om en rødglødende telefon. Alle har de det samme på sinde.

– Bare i weekenden er der tre bagerier, der har drejet nøglen om. Vi står i en lignende situation. Men oveni de stigende priser på fødevarer og energi, tager Wolt 1/3 af min omsætning plus moms, hver gang jeg sender en ordre ud. Jeg kører i nul, jeg kører i minus. Der går ikke mere end et år før jeg må lukke, hvis det fortsætter på den måde, lyder det fra Ann. Og hun er bestemt ikke alene.

wolt, restaurant, reberbansgade
Foto: MinByAalborg

Pres i en krisetid

År med Corona har presset restauratørerne i Aalborg til grænsen af, hvad deres forretning kan bære. Og mens danskerne holdt sig bag lukkede døre, forandrede markedet sig markant.

– Danskerne er blevet vant til at bestille maden hjemmefra. De skal ikke gøre andet end at trykke tre gange på deres telefon, og så kan de sidde og vente på maden. Selvfølgelig skal man kunne bestille mad, men det kan ikke passe, at leveringsservicen skal ødelægge vores forretninger.

Wolt sidder tungt på leveringsmarkedet og for de små forretningsdrivende er det blevet en bærende del af deres omsætning. Og kunderne er blevet vænnet til at bruge udbringningsfirmaernes apps og webportaler fremfor at benytte sig af butikkernes egne hjemmesider. Presset er meget stort i en branche, hvor bundlinjen består af marginaler. Og som en enkelt forretning er det nærmest umuligt at forhandle prisen på levering.

– I over 2 år har jeg hverken kunne hugge eller stikke i Wolt. Jeg fik at vide, at 30 procent var, hvad alle skulle betale, men det har jeg for nyligt fundet ud af ikke passer. Jeg er blevet kontaktet af mange andre restaurationer. Nogle betaler 18, 15 og helt ned til 12 procent. En fastfoodkæde betaler væsentligt mindre end vi gør. Hvorfor skal en kæmpe virksomhed have en bedre aftale? De små må fandme da kunne få en håndsrækning. Nok er nok.

Der lyder en mumlen i lokalet og de andre restauratører nikker.

– Vi må stå sammen. Vi må fortælle vores kunder, hvad for et pres vi ligger under, lyder det fra langbordet.

Foto: MinByAalborg

 

Ens vilkår?

– Jeg er blevet fortalt af et Woltbud, at han har tjent en halv million på ét år. Og det skal jeg høre, mens jeg ikke selv kan få det til at køre rundt, tordner Ann.

Og for folk, der har deres faste gang i Reberbansgade har man givetvis også kunne mærke, at livet i gaden har lidt under vores skiftende forbrugsmønster. Der er markant mindre liv og færden frem og tilbage mellem de små restauranter.

Levering til døren kan ikke betegnes som værende andet end en bekvemmelighed på en regnvejrsdag. Vi bør dog alle overveje, hvordan vores ændrede forbrug af takeaway påvirker de forretningsdrivende. Aalborg bliver i høj grad defineret af de, der gør byen levende og forskelligartet.  Det er menneskene, der står op om morgenen og åbner dørene til deres butikker, der er med til af definere en stor del af byens puls. Det er ikke et tilfælde, at Aalborg er en god by at leve og færdes i. Der bliver postet uendeligt mange timer fra folk med passion og hjerte for at skabe gode rammer og oplevelser, som vi alle kan nyde godt af. Og skal man tro på de mange stemmer fra Bagel Caféen, så står vi nu som by til at miste noget helt centralt.

Hjælp dit lokale køkken

– Det er nu, vi må sige stop. Det er sammen, vi må melde ud, at vi vil have bedre vilkår! Vi siger stop for Wolt på fredag klokken 12, hvis ikke vi får en mere fair ordning. Vi vil have dem til forhandlingsbordet. Vi må have ens vilkår for alle, og vi må have vilkår, som vi kan leve med, afslutter Ann. De andre restauratører på Bagel Caféen er enige. Nok må være nok.

I denne uge og fremadrettet skal man tage stilling til, hvordan Aalborgs restaurantliv skal se ud i fremtiden. Man skal tage stilling til under hvilke vilkår den lokale pasta-, pizza-, falafel- eller fried chicken-restaurant skal fungere. Som forbrugere bliver vi selv sjældent bedt om at tage beslutninger, der har stor betydning for andre, men her er måske brug får livgivende førstehjælp for ikke at få byens puls til at dø ud.

Andre utilfredse restauratører opfordres til at skrive ind til mama@foodtrust.dk.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder