Under overfladen på stråleterapien

27 september, 2022 | 13:00
Stråleterapien på Aalborg Universitetshospital fylder 50 år og holder åbent hus. Alle interesserede inviteres indenfor lørdag den 1. oktober for at opleve de store maskiner og blive klogere på, hvordan vi behandler kræft millimeterpræcist.
Foto: Billedarkiv

Der kan ske rigtig meget på 50 år. Strålebehandlingen har gennemgået en rivende udvikling – både teknologisk og klinisk.  

– For 50 år siden kunne vi kun se overfladen af patienten. I dag ser vi ind i patienten, kan se tarmenes bevægelser, hjertets placering, lungernes udvidelse ved vejrtrækning samt følge kræftknudens bevægelse inde i patienten. Det har den store fordel, at vi kan stråle på kræftknuden uden at ramme det omgivende raske væv. Dermed minimerer vi bivirkningerne og gør behandlingen mere skånsom. Samtidig kan vi behandle flere forskellige kræftformer effektivt, fortæller specialeansvarlig overlæge Jimmi Søndergaard. 

Fra 1 til 5 acceleratorer 

Igennem årene har man i Stråleterapien hele tiden arbejdet målrettet på at levere den bedste og mest moderne behandling. 

– I dag har vi 5 højteknologiske og topmoderne acceleratorer, som er blandt de mest avancerede maskiner i verden. Vi er med helt fremme, når det gælder udstyr, og vi kan sikre patienterne den mest effektive og moderne behandling i maskinernes teknologiske levetid, siger cheffysiker Annette Ross Jakobsen. 

Og selvom behandlingen naturligvis er det vigtigste, sætter Stråleterapien også en ære i at skabe nogle fantastiske fysiske rammer for patienterne og deres pårørende. 

– Kræft er en alvorlig sag, og det betyder meget med et trygt og helbredende miljø for vores patienter, så det vægter vi højt. Lige meget, hvor travlt vi har, er patienten altid i centrum, siger afsnitsledende sygeplejerske Joan Hald.  

Tid: Lørdag den 1. oktober kl. 10-12  

Sted: Hobrovej 18, 9000 Aalborg. Stråleterapien, Onkologisk Forhal (indgang fra Medicinerhuset – følg skiltene)  

Del |

Kilde: Aalborg Universitetshospital
Virksomheder relateret til denne nyhed

Mest læste nyheder

Seneste nyheder