Osteret på højt plan

22 september, 2022 | 19:30
Aalborg restauranten Alimentum er nomineret til årets ret med økologisk ost. Køkkenchef og medejer Søren Birch giver os indblik i, hvad der skal til for at lave en osteret på højt niveau.
ost, alimentum
Foto: Alimentum

Glad på Nordjysk maner

-Vi er jo nordjyder, så vi tager det stille og rolig.

Det er uden rystende hænder, at Søren Birch har modtaget nomineringen. Men trods sit rolige gemyt, så er glæden ved anerkendelsen alligevel stor.

-Vi er selvfølgelig glade og stolte. Vi er oppe imod nogen som er, i min mening, det bedste i branchen. Alimentum er i konkurrence med to andre Nordjyske restauranter, Svinkløv Badehotel samt Hotel Skagen.

Nogen vil måske tænke, ’ost er ost’, men der skal mere til end blot solbærmarmelade og knækbrød for at lave en osteret i særklasse.

Piece de la resistance

Søren guider os gennem retten, der skal sikre Alimentum årets ret med økologisk ost.

-Osten vi benytter som hovedkompenent er en Thybo ost lagret i 8 mdr. fra Thise mejeri. Vi river så endnu en Thybo ost, der er modnet i 3 år. De forskellige modninger af osten giver helt særlige karakteristikker og smage. Thyboen, der er modnet i 8 måneder, er cremet med nøddetoner, hvor den 3-årige ost mere fast, og smager hen ad parmesan.

Vi bruger ristet surdejsbrød, da det giver flere noter af nødder til retten.  Vi har lavet en pærepure på oxiderede Klara Friis pærer. Vi skræller simpelthen pærerne og lader dem ligge så de bliver brune. Det fremmer den naturlige karamellisering af sukkeret i pæren.

Det hele bliver anrettet på en flødekaramel med Karl Johan svampe, og afslutter med retten med kiks ligeledes lavet med Karl Johan.

Hele retten bliver en balancegang mellem nødder og svampe og pure.

Men selv om retten virker kompliceret så stammer inspirationen fra et meget simpelt sted.

-Vi fik ideen, da vi spiste knækbrød med ost og honning, griner Søren.

Uddeling i København

Alimentum kan se frem til at få besøg af både juryen samt et filmhold i enten uge 37, 41 eller 42.

Vinderen for konkurrencen findes til en fysisk prisuddelingen d. 28. november i København.

Vi ønsker holdet bag Alimentum held og lykke!

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder