”Psykiatrien er enormt presset” – Interview med Regionrådsformand Mads Duedahl

21 september, 2022 | 07:00
Psykiatrien i Region Nordjylland kan se frem til et løft i 2023 med en forøgelse af budgettet på 19 millioner kroner. Særligt børn- og ungepsykiatrien bliver prioriteret. 14 ud af de 19 millioner vil gå til at støtte den indsats.
Psykiatri, mentalt helbred, psykolog
Foto: Billedarkiv

Hvorfor det ekstra fokus på børn og unge i psykiatrien i næste års budget?

”Psykiatrien i Region Nordjylland er enormt presset. Vi har landets længste ventelister på udredning og behandling af børn og unge. Det eneste ansvarlige at gøre er at prioritere psykiatrien med flere midler.

Der er noget galt med vores samfund, når flere og flere unge mennesker kommer ud i situationer, hvor deres mentale helbred kommer under pres. De møder hele tiden forventninger, som de skal leve op til. Mange bliver kastet ud i nogle forfærdelige situationer.”

Nogle vil sige, at 19 millioner ikke syner af meget, når man skalerer problemerne op.

”Selvfølgelig kan det synes, at 19 millioner kroner ikke er meget, det forstår jeg godt. Men det er det, i forhold til det budget vi arbejder med.”

Hvad skal de ekstra millioner kroner bruges på?

”Vi skal have flere varme hænder i psykiatrien. Det er essentielt, at vi bliver flere om at løfte de udfordringer, vi ser i psykiatrien.
Vi har tilrettelagt budgettet for psykiatrien efter ønsker fra Psykiatriudvalget.
Og det er en kæmpeflaskehals, der skal overvindes. Men der er nogle ting, der ikke kun kan løses med større budgetter. Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og det præsenterer en massiv udfordring.”

”Psykiatrien er sammensat af højt specialiserede mennesker med mange års uddannelse bag sig. Vi bliver derfor nødt til at tiltrække flere højtuddannede til regionen for at løse problemet. Vi har derfor allieret os med eksterne partnere såsom Hejmdal Privathospital for at finde en løsning på presserende problemer.”

Ungerådgivningen i Aalborg er med til at arbejde forebyggende i forhold til at holde børn og unge ude af psykiatrien. De står overfor besparelser på op mod 1,5 millioner kroner. Har du en holdning til sagen?

”Jeg bliver nok nødt til at gøre opmærksom på, at jeg som regionsrådsformand ikke kan kommentere på kommunale prioriteringer af budgetter. Men jeg vil dog gerne understrege, at al forebyggende behandling er vigtigt for at understøtte de ressourcer, der allerede er i psykiatrien. Derudover, så giver det giver jo god mening at hjælpe mennesker inden de bliver så udsatte, at de får et behov for ambulant behandling inden for psykiatrien.”

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder