Grønne flyvninger skal finansieres af passagerne

21 september, 2022 | 20:00
Hvis du skal fra Aalborg Lufthavn vil du måske allerede fra 2025 kunne flyve udelukkende med grønt brændstof ifølge nyt udspil fra regeringen. Og fra 2030 vil al indenrigstrafik være helt grøn og finansieres af en passagerafgift på 13 kr.
Foto: Billedarkiv

Luftfarten er med til at binde Danmark sammen. Den er afgørende for erhvervsliv og turisme og flyvningerne skal fremover helt være grønne.

Grønne flyruter fra 2025

Grønt flybrændstof er dog i dag langt dyrere end de fossile flybrændstoffer. Derfor foreslår regeringen nu at afsætte over 1,8 mia. kroner til udviklingen af grøn luftfart i Danmark. Konkret skal der fra 2025 indføres et tilskud til én grøn indenrigsrute og fra 2027 indføres en tilskudsmodel, der giver mulighed for en indfasning af 100 pct. grønt flybrændstof i hele indenrigsluftfarten i 2030. Den konkrete indenrigsflyrute i 2025 vil blive afgjort af et udbud til luftfarts- og brændstofbranchen.

Med udspillet skal flyene fremover på vingerne udelukkende ved hjælp af grønt brændstof. Det er godt for klimaet, og vil samtidig gøre Danmark mindre afhængig af at importere olie. En grøn kommerciel flyrute vil være en af de første af sin slags i verdenen og gøre Danmark til et foregangsland for CO2-neutral luftfart. Det vil være et vigtigt gennembrud for den grønne omstilling – ikke bare for Danmark, men for hele verden.

Penge fra grøn omstilling kommer fra passagererne

Pengene til den grønne omstilling af dansk indenrigsluftfart skal komme fra en passagerafgift på 13 kr. på både indenrigs- og udenrigsflyrejser med afgang fra danske lufthavne. Transfer- og transitrejsende er undtaget. Regeringen har allerede afsat over 3 mia. kroner i støtte til produktion af grønne brændstoffer. Samtidig vil den grønne skattereform bidrage til, at det bliver dyrere at anvende fossile brændstoffer og mere attraktivt at vælge den grønne vej.

Læs alt om udspillet her

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder