Nordjyllands Politi: Vi mangler et gennembrud

20 september, 2022 | 14:06
Aalborg-bydelen Hasseris oplever i denne tid nærmest daglige indbrud og politiet er meget bevidste om den utryghed det skaber, fortæller politikommissær Ulf Munch Sørensen
Foto: Steen Brogaard

En ny dag, et nyt indbrud synes at være dagsordenen for beboerne i Hasseris vågner op til i disse tider.

Igen i weekenden har Aalborg-bydelen været ramt af indbrud. Og som MinByAalborg kunne fortælle her i artiklen med en af Hasseris-beboer, så er antallet af indbrud alene i september nu rundet de 25 styk.

Situationen fylder naturligvis meget i Hasseris. Næsten alle kender nogle, der er blevet ramt eller sågar selv har oplevet af have uindbudte gæster på visit.

Nordjyllands Politi i intensiv efterforskning

Ovenstående er et faktum som Nordjyllands Politi er fuldt ud bevidst om fortæller politikommissær Ulf Munch Sørensen som leder efterforskningen, da MinByAalborg har ham i tale om de mange indbrud.

“Vi er selvfølgelig meget bevidste om, at det både er en utryg og ulykkelig situation for borgerne i Hasseris. Og vi har meget stort fokus på at få indbrudsbølgen stoppet og forfølger alle spor og henvendelser vi modtager – og dem er der heldigvis mange af. Men vi må også konstatere, at vi mangler det endelige gennembrud”.

Mange har skrevet på Facebook omkring mulige markeringer af boliger med hvide sten?

“Ja, det er korrekt og siden det begyndte, har vi fået rigtig mange henvendelser på netop markeringer af huse. Både omkring de såkaldte hvide sten, men også kryds på fortovet eller markeringer på postkasser”.

Hvide sten – ikke et mønster

Har I fundet et mønster der?

“Nej, det har vi ikke. Vi kan selvfølgelig ikke kategorisk afvise det, men lige nu kan vi ikke uddrage en sammenhæng eller fastlægge et mønster i det”.

Hvad med husene der er blevet ramt, som har lagt i linje med kridtgraven?

“Ja, det er rigtigt, at der har været et mønster der og det er muligt, at området omkring kridtgraven har været en benyttet flugtvej”.

Stor sandsynlighed for de samme gerningsmænd

Når vi taler om mønster, så virker måden indbruddene er blevet begået på – altså hvordan gerningsmændene har skaffet sig adgang og hvad de er gået efter – til at have en rød tråd?

“Det er korrekt. Selv om der er ”udfald”, så er der ingen tvivl om, at der er et mønster og dermed sandsynlighed for, at det er de samme gerningsmænd bag en lang række af indbruddene. Ikke mindst vurderet ud fra netop måden, de har skaffet sig adgang på og er gået efter af værdigenstande”.

Det er primært, som vi har forstået det, guld, sølv, kontanter og ure. Altså mindre og hurtigt omsættelige ting de har fokus på. Og dermed lader de større ting være, selv om de har en højere værdi?

“Det er korrekt”.

“Alternative” transportmidler?

Kan det afspejle sig i måden hvorpå gerningsmændene transporter sig omkring på i et trods alt tæt bebygget område som Hasseris? Ofte med smalle villaveje og hvor en varevogn vil vække opmærksomhed?

“Det kan vi absolut ikke udelukke spiller ind i deres valg både af tyvekoster og hvordan de transporter sig selv rundt. Men som sagt vi lægger os ikke fast på noget og vi har også modtaget oplysninger om mistænkelige køretøjer”.

Nabohjælp er et effektivt værktøj

En af de ting beboerne bliver opfordret til ikke kun i Hasseris, men generelt, er Nabohjælp og holde et vågent øje med din nabo eller genbo, når denne ikke er hjemme. En af beboerne vi har talt med i Hasseris, var netop i en Nabohjælp-situation. Men på trods af dette og naboen på modsatte side samt genboen også var hjemme , så brød de alligevel ind og stjal værdigenstande. Og indbruddet blev først opdaget dagen efter.

Hjælper nabohjælp så, når ikke engang naboer på alle sider kan forhindre gerningsmændene i at udvælge et hus og bryde ind?

“Ja det gør det. I denne situation er det selvfølgelig ”et modigt” træk, når alle er hjemme omkring huset, men selv om nabohjælpen desværre ikke afværgede indbruddet, så hjælper det politiet i efterforskningen, da vi ved præcist hvornår det er begået. Var det nu først blevet anmeldt, når familien var returneret fra ferie, så vidste vi ikke, hvornår gerningsmændene havde været på spil. Nu kan vi placere indbruddet i en større sammenhæng med tidspunkt og lokation”.

Så Nabohjælp er et effektivt redskab?

“Absolut. Vi kan kun opfordre på det kraftigste til, at man inddrager hinanden og holder øje, hvis naboen eksempelvis skal på ferie eller væk en weekend. Og samtidig endnu engang opfordre alle til at rette henvendelse til politiet, hvis man ser noget mistænkeligt. Hellere én gang for meget end én for lidt”. – slutter Ulf Munch Sørensen af.

Ser eller hører du noget mistænkeligt, så kontant Nordjyllands Politi på 114

 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder