Cyklistforbundet vil have afstanden printet på vejene

19 september, 2022 | 18:00
Hvis et nyt forslag fra Transportministeren om, at biler skal holde 1,5 meters afstand til cykler ved overhaling bliver indført, skal det også indeholde ny markering på landevejene. Det skriver Cyklistforbundet i sit høringssvar til forslaget.
Foto: Billedarkiv

Forbundet foreslår, at den konkrete afstand på 1,5 meter skal markeres på selve vejen. Cyklistforbundet har taget inspiration fra afstandsmarkeringerne på motorvejene, hvor pile markerer, hvor meget afstand bilister skal holde til den forankørende bil. 

“Vi foreslår, at markeringen bliver indført på en lang række ruter, hvor der ikke er cykelsti. Det vil være en hjælp for bilisterne og minde dem om, at de skal holde afstand til cykler, når de overhaler. Det gør det samtidig mere konkret for bilisterne, når de jævnligt mindes om præcist hvor meget 1,5 meter faktisk er på vejen, ” siger Jane Kofod, der er vicedirektør i Cyklistforbundet. 

 

Cyklistforbundets foreløbige ideoplæg til ny vejmarkering

Cyklistforbundet hilser et konkret afstandskrav velkomment

“Forslaget bør vedtages af Folketinget. I dag sker 1 ud af 3 overhalinger med mindre end 1,5 meters afstand, og et konkret afstandskrav vil være et blandt flere vigtige bidrag til at øge sikkerheden og trygheden for cyklister på veje, hvor der ikke er en parallel cykelsti. Cyklisters tryghed afhænger direkte af afstanden til de forbikørende biler,” siger Jane Kofod. 

Færdselsloven bør også ændres 

Derudover mener Cyklistforbundet, at færdselsloven bør ændres, så en bilist lovligt kan overskride en spærrelinje (fuldt optrukken) ved overhaling af en cyklist, der overhales langt hurtigere end et køretøj. 

Afstandskrav ses som en midlertidig løsning 

Cyklistforbundet ser dog generelt forslaget om halvanden meters afstand som en slags nødløsning. 

“Det er meget vigtigt for Cyklistforbundet at understrege, at et afstandskrav på ingen måde kan stå i stedet for den kontinuerlige udrulning af flere cykelstier over hele landet. Cyklistforbundet foretrækker til enhver tid gode, brede cykelstier, der er ordentligt adskilt fra biltrafikken,” siger Jane Kofod. 

Del |

Kilde: Via Ritzau

Mest læste nyheder

Seneste nyheder