Spændende forskning får adjunkt fra AAU til at sparke nye døre ind

19 september, 2022 | 17:30
For forskere er det en vigtig del af opgaven at få artikler optaget i videnskabelige tidsskrifter. Men det er de færreste, der, som adjunkt, ph.d. Kristina Jessen Hansen, har fået en artikel gennem nåleøjet til det måske mest anerkendte tidsskrift for politologer.
Foto: Aalborg Universitet

Den udgivede forskningsartikel handler om grådighed, misundelse og beundring.

Artiklen er skrevet af adjunkt Kristina Jessen Hansen, og det er første gang, at en forsker fra Institut for Politik og Samfund har fået optaget en artikel i det tidsskrift, som regnes for verdens førende politologiske tidsskrift: American Political Science Review. Sådan skriver Aalborg Universitet på deres hjemmeside. 

Politisk psykologi som forklaringsmodel 

Kristina Jessen Hansens forskningsfelt er politisk psykologi, som kan bruges som forklaringsmodel til at forstå holdninger og adfærd.   

I artiklen undersøger Kristina Jessen Hansen, hvordan vores syn på fattige og rige mennesker er forskelligt i forhold til, om de har fortjent deres henholdsvis få og mange penge.  

Går mere op i fattiges indsats end i riges 

– Resultaterne viser, at når vi tager stilling til økonomisk omfordeling, så går vi mere op i de fattiges indsats end de riges indsats. Vi har ellers hidtil antaget, at borgerne går lige meget op i alles indsats, når man vurderer ulighed, men folk er faktisk mindre optagede af om de rige selv har gjort en indsats for at skabe deres rigdom. Til gengæld ønsker folk at tage fra de rige, hvis de er grådige fremfor generøse. 

– Så hvor man tidligere har set ulighed som noget endimensionelt, så understreger min forskning, at folk tænker det relationelt. Ulighed tænkes som to forskellige relationer: en med dem der har mindre og en med dem, der har mere. Vi bruger forskellige kriterier til at vurdere de rige og fattige, siger Kristina Jessen Hansen, som nævner ”Dovne Robert”, som et eksempel på en, vi ikke synes gjorde nok for at modtage offentlige midler, mens nogle rigmænd bliver beundret – ikke blot, fordi de har skabt deres rigdom, men fordi de ikke bare lever et grådigt overklasseliv, men giver af deres penge til velgørenhed. En person som Bill Gates beundres eksempelvis for sine bidrag til velgørenhed. 

Du kan læse mere om Kristina Jessen Hansens spændende forskning her. 

Del |

Kilde: Institut for Politik og Samfund・ Fibigerstræde 1 og 3, 9220 Aalborg Øst

Mest læste nyheder

Seneste nyheder