Fidusen ved forældrekøb er gået fløjten, men du kan hjælpe dit barn på en anden måde

19 september, 2022 | 11:00
Ændrede skatteregler, slut med boligstøtte, høje priser på ejerlejligheder og rentestigninger gør forældrekøb dyrere og mere udfordrende, men som forældre er der andre alternativer, hvis du vil hjælpe din søn eller datter i et udfordrende boligmarked.
Foto: Billedarkiv

Studiestarten for nye studerende er i fuld gang, og mange af de studerende skal finde et sted at bo. Det ville normalt være højsæson for forældrekøb, men nye skatteregler, høje priser på ejerlejligheder og store rentestigninger gør det mindre attraktivt og mere krævende at lave et forældrekøb. Derudover er det også slut med boligstøtte ved forældrekøb fra 1. januar 2024.  

Men hvis du som forældre stadig vil hjælpe dit barn ind på boligmarkedet, er der flere muligheder, lyder det fra Claus Høegh-Jensen, partner og skatteekspert i PwC. 

Fælles realkreditlån 

Man kan gå sammen til banken og optage et fælles realkreditlån med udgangspunkt i barnets og forældrenes samlede indtægter og eventuelle friværdi. Så hæfter både barn og forældre solidarisk. Herefter har man mulighed for at fordele ejerskabet af lejligheden til fordel for barnet. 

Forældrene er altså med til at kautionere for barnet, men er samtidig i større eller mindre grad, en del af ejerskabet i lejligheden. 

Når det besluttes at sælge boligen, vil det være en skattefri gevinst for barnet tilsvarende barnets ejerandel, fordi vedkommende har boet i lejligheden. Derudover har forældrene mulighed for at hjælpe barnet med at afdrage på lånet gennem den årlige skattefrie gave, som i 2022 er på 69.500 kr. 

Familielån  

Hvis man som forældre eller familie har en særlig god økonomi enten med høj friværdi eller mange kontanter, kan man yde et rentefrit lån til sit barn. Her gælder regler, at der skal være tale om et reelt gældsforhold, og der skal oprettes et gældsbrev. Derudover bør lånet gives som et anfordringslån, så der ikke er nogen konkret plan for, hvordan gælden bliver indfriet. 

Et familielån kan være attraktivt for familier med et økonomisk overskud, som ikke længere finder forældrekøb relevant. Ved at familielån afdrager barnet oftest et beløb tilsvarende beløbsgrænsen for den afgiftsfrie gave, som forældrene har mulighed for at give som gave i form af afdrag på lånet, men låntageren kan naturligvis også afdrage løbende af egne midler.  

Del |

Kilde: Via Ritzau

Mest læste nyheder

Seneste nyheder