Aalborg Kommunes borgmester advarer regeringen

19 september, 2022 | 07:00
Borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen er en af flere socialdemokratiske borgmestre, som retter kritik mod regeringen efter deres udmeldning om, at der ikke vil være ekstra hjælp at hente i forhold til de stigende udgifter.
Foto: Billedarkiv

Ligesom den almene forbruger er landets 98 kommuner påvirket af de nuværende prisstigninger. I øjeblikket bruger de flere penge end de plejer på at dække de samme udgifter til blandt andet opvarmning af bygninger og indkøb af mad til institutioner.

I den anledning har det været oplagt for kommunerne at vende sig mod regeringen og søge hjælp.

Men det kan kommunerne godt glemme alt om, lød meldingen fra indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) i torsdags.

Socialdemokratiske borgmestre kommer med kritik

Det har fået regeringens egne partifæller rundt omkring i landets kommuner til at rette kritik mod dem. Borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen er en af dem, som tilslutter sig det kritiske kor. I denne udtalelse til DR giver han regeringen klar besked:

“Genovervej det her, og giv os den kompensation, så vi kommer til at basere vores økonomi på nogle reelle skøn for, hvordan priserne stiger. Det er rigtig, rigtig vigtigt. Det er jo vores velfærd, det handler om.”

Det er netop i forhold til velfærden, at Thomas Kastrup-Larsen advarer regeringen om de konsekvenser, som den manglende hjælp vil få for den borgernære velfærd.

Ifølge borgmesteren vil manglen på hjælp helt konkret få betydning for antallet af ansatte i Aalborg Kommune. Det betyder blandt andet, at der vil være færre pædagoger i undervisningen og i skolerne. Derudover har det været nødvendigt at udskyde flere anlægsprojekter.

Kæmpe ekstraregning i vente

Kommunernes Landsforening vurderer, at der kommer en ekstraregning til kommunerne, som er forårsaget af prisstigningerne. Den vil løbe op i 1,4 milliarder kroner i 2022.

Kommunernes budget blev forhandlet på plads, før prisstigningerne nåede det aktuelle niveau. Derfor har der været en ændring af forudsætningerne, som kommunerne ønsker hjælp til her og nu.

Ordentlig og anstændig behandling

Thomas Kastrup-Larsen kræver en ordentlig behandling af kommunerne i denne ekstraordinære situation:

“Regeringen skal tænke over det en gang mere og overveje, om det ikke er fornuftigt at behandle kommunerne ordentligt og anstændigt i den her situation.”

Han afslutter med at pointere, at kommunerne har stået på mål for meget i de sidste fire år. Nu er det regeringens tur:

“Vi står på mål for rigtig meget og tager os af kernevelfærden. Vi har været omstillingsparate og gjort alt muligt under corona, energikrise og taget imod massevis af flygtninge. Så jeg synes, de burde vise os den konduite, når vi står i den her situation, skal vi også skal have anstændige forhold at arbejde under.”

Del |

Kilde: DR

Mest læste nyheder

Seneste nyheder