Lokal professor: Alle bør spare på strømmen

17 september, 2022 | 12:00
Nogle påvirkes mere af de stigende elpriser end andre. Derfor vil nogle være mindre tilbøjelige til at spare på strømmen under energikrisen. Lokal professor forklarer, hvorfor det er vigtigt, at alle sparer på strømmen i disse tider.
Foto: Billedarkiv

Flere danske virksomheder har meddelt, at de dropper deres årlige julebelysning på grund af energikrisen.

Aalborg Zoo skiller sig ud fra mængden, da de har valgt at holde fast i deres traditionelle julebelysning.

Administrerende direktør i Aalborg Zoo, Henrik Vesterskov Johansen, udtaler følgende om beslutningen til DR: 

“Vi har fuld forståelse for, at vi skal spare på ressourcerne. Men forbruget til julelys i hele åbningsperioden svarer til 500 kilowatt-timer, og det er slet ikke særlig meget i forhold til forbruget hos en gennemsnitlig familie.”

Små besparelser gør en forskel

Professor i Energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Frede Hvelplund, kommer med en god grund til at mindske forbruget ved enhver given lejlighed. Han vurderer nemlig, at selv små besparelser gør en stor forskel. Helt konkret udtaler han følgende til DR:

“Hvis vi alle sammen sparede fem eller ti procent, så ville vi have en meget lavere elpris.”

Dog ser han ingen grund til at udskamme andre for deres elforbrug. Hvis nogle træffer et valg og sætter masser af julelys op, kan det være, at de har prioriteret og sørget for at spare strømmen på andre områder.

Virksomheder har et ansvar

Alligevel har professoren en klar holdning til virksomhederne. Han mener, at de især har et ansvar for at tænke over deres energiforbrug og dettes påvirkning af det resterende samfund.

Frede Hvelplund forklarer, at det er vigtigt at spare, da det kan være de sidste fem procent af strømforbruget, som får elprisen til at stige.

Derfor er hans meldning i forhold til Aalborg Zoo og deres beslutning helt klar:

“Det er også vigtigt at spare i Aalborg Zoo, selvom de mener julelys ikke fylder meget i deres eget budget.”

Ikke så enkelt

Så enkelt kan det dog ikke stilles op, hvis man spørger Henrik Vesterskov Johansen. Han mener ikke, at alle virksomheder har de samme muligheder, når det kommer til at slukke for julelysene. Helt konkret siger han følgende:

“Julebelysning under jul i zoo er grunden til, at det er blevet så populært. Der er nogle virksomheder, hvor det ikke påvirker deres omsætning, at de slukker for julelyset, og hvis vi var den type virksomhed, så havde vi selvfølgelig også for længst besluttet ikke at have julelys i zoo.”

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder