50.000 personer har skrevet under på opsigtsvækkende borgerforslag

10 september, 2022 | 18:00
50.000 danskere ønsker, at politiet kan bruge genetisk slægtsforsikring til at bekæmpe kriminalitet. Det har de erklæret med deres underskrift på et borgeropslag, som vækker opsigt.
Foto: Billedarkiv

Borgerforslaget “Dansk politi skal kunne bruge genetisk slægtsforskning i efterforskning af drab og grov personfarlig kriminalitet” rundede 50.000 underskrifter tirsdag aften.

Derfor skal Folketinget nu tage stilling til, hvem der vil fremsætte det som et beslutningsforslag. Denne nyhed vækker glæde hos Martin Enggaard, som har været med til at stifte borgerforslaget.

Til daglig arbejder han som efterforsker i afdelingen for personfarlig kriminalitet. Dog er det ikke den kasket, han har haft på, da han forfattede opslaget sammen med andre af landets efterforskere. Det er som privatperson, at han står bag forslaget.

Kort sagt går det ud på, at politiet kan bruge DNA fra slægtninge eller pårørende til formodede mistænkte. Dette DNA vil blive høstet fra slægtsforskningsdatabaser som eksempelvis MyHerritage.

Ifølge forslagets stiftere vil politiet kunne ende med en sigtelse eller et samtykke til at indhente en endelig DNA-profil fra den mistænkte, hvis de kan benytte DNA fra fjerne eller nære slægtninge, som sammenlignes med DNA fra en formodet gerningsmand.

Positiv feedback fra Justitsministeriet og kritik fra skeptiske borgere

Justitsministeriet tog kontakt til Martin Enggaard efter borgerforslaget havde rundet de famøse 50.000 støtter. De sender også et skriftligt svar til TV2. Her siger justitsminister Mattias Tesfaye (S) følgende:

“Det er meget vigtigt, at politiet har de rigtige redskaber til at opklare forbrydelser som drab og voldtægt. Her kan slægtsforskning styrke politiets efterforskning.”

Dog kan der være en række juridiske udfordringer, som kræver afklaring. Disse bliver nu undersøgt af Rigspolitiet og Justitsministeriet i forening.

Derudover har Martin Enggaard mødt støtte fra andre politikere, som er medlemmer af henholdsvis Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

Dog har han også været i løbende dialog med borgere, som stiller sig skeptiske overfor borgerforslaget, da de mener, at det giver staten adgang til en meget omfattende mængde af oplysninger om borgeres private forhold.

Del |

Kilde: TV2 CVR nr. 10413494 Rugårdsvej 25 5000 Odense C

Mest læste nyheder

Seneste nyheder