Fra 2023 vil din pensionsopsparing være upåvirket af din partner

8 september, 2022 | 15:30
Hvis du er pensionist og har en partner, som arbejder, er reglerne lige nu sådan, at hans eller hendes indtægt bliver modregnet i din pension. Men det ændrer sig fra 2023.
Foto: Billedarkiv

Den indtægt, som din ægtefælle eller samlever har fra lønarbejde, selvstændig virksomhed, arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge eller efterløn, vil fra 2023 ikke blive modregnet din folkepension. 

Det skriver Ældresagen i deres nyhedsbrev. 

De nye regler betyder, at uanset hvor stor en indkomst din ægtefælle eller samlever har, så er det kun din egen indkomst fra arbejde og jeres andre, samlede indtægter (fx ATP, private pensioner og aktieudbytte), der kan påvirke dit pensionstillæg. 

Gælder også førtids- og seniorpension 

Hvis du modtager førtidspension eller seniorpension. Her bliver din pension også kun beregnet ud fra jeres samlede skattepligtige indtægter og den indkomst fra arbejde, som du eventuelt selv har.   

Nye regler påvirker også den personlige tillægsprocent 

De nye regler har også betydning for din personlige tillægsprocent. Din personlige tillægsprocent er afgørende for, om du er berettiget til ældrecheck, helbredstillæg, varmetillæg og nedsat medielicens. 

Her ser man også bort fra din ægtefælles eller samlevers indkomst fra arbejde, men ikke for din egen arbejdsindkomst, hvis den er over 122.004 kr. 

Overvej, hvem der skal søge varmetillæg 

Hvis I begge er pensionister, men kun den ene af jer har indtægt fra arbejde, så kan det betyde, at den af jer, som arbejder, har en personlig tillægsprocent på 0, mens den anden vil have en personlig tillægsprocent på 100. 

I det tilfælde kan den pensionist, der har 100 i personlig tillægsprocent, få både ældrecheck og helbredstillæg, mens den anden ikke er berettiget. Det forudsætter dog, at I opfylder formuebetingelserne for ældrecheck og helbredstillæg (max 93.000 kr. i likvid formue i 2022). 

Søger du varmetillæg, er det derfor en fordel, hvis den pensionist, der har den højeste personlige tillægsprocent, søger varmetillægget. 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder