Menneskeæder spottet ved Hals?

7 september, 2022 | 11:41
Var det "Dødens Gab" en lystsejler af flere omgange har været i tæt kontakt med ved Hals Barre eller blot en sildehaj?
Hvidhaj
Foto: Privat

Aalborg har i flere omgange kunne bryste sig af at være Danmarks foretrukne hjemby for en af havets dræbere, når spækhuggeren har lagt vejen forbi havnefrontens mange nysgerrige blikke i håb om en enkelt eller to skulle have en skidtfisk eller lidt kiks i lommen.

Men nu er der alvorlig konkurrence fra Hals.

Hvidhaj ud for Hals?

Her har en lystsejler af flere omgange observeret en tilsyneladende ung hvidhaj omkring fem sømil øst for Hals og det er endda lykkedes ham, at tage billeder af den formodede menneskeæder.

Hvidhajen kunne leve i forholdsvis anonymitet indtil det herrens år 1975, hvor en ung filminstruktør sparkede døren ind til en imponerende filmkarriere, men samtidig gjorde livet surt for havets konge.

Haj01
Foto: Privat

Steven Spielberg satte hvidhajen på landkortet

Steven Spielbergs Jaws (Dødens Gab) blev historiens første blockbuster, da filmen ikke blot tømte alverdens hvide sandstrande for badegæster, men også biografpublikummets lommer. Bagsiden af medaljen var desværre, at hvidhajen blev et yndet mål for fiskeri i en sådan grad, at den er truet i dag.

Men nu har filmstjernen muligvis fundet vej til ikke blot lille Danmark, men selveste Hals.

Stor haj observeret flere gang mellem Læsø og Hals

Her har en lystsejler ad flere omgange spottet en stor haj. Til MinByAalborg udtaler han om sit møde med hajen:

“Første gang var for cirka 3 uger siden, hvor var vi på vej fra Læsø til Hals Barre med høj fart – cirka ud for det gamle fyr Hals Barre var der pludselig i øjenkrogen et større objekt, der kom op af vandet omkring 30-40 meter fra båden. Vi troede det var en spækhugger – der jo tidligere jo været i fjorden, men fik bekræftet at det var en haj”.

Hvidhaj
Foto: Privat

Og han fortsætter:

“Vi var efterfølgende ude flere gange, senest i går, hvor vi fik taget billeder. Godt nok utydeligt, men nok til at se at der er tale om en større fisk af en slags. Disse billeder er også taget ved det gamle fyr (Hals Barre) og det er tydeligt, det ikke er en spækhugger” – slutter han.

Sildehaj eller hvidhaj?

Sildehajen observeres ofte i danske farvande og er i slægtskab med hvidhajen. Den kan blive op til 3.5 meter og er ufarlige for mennesker. Hvad der dog taler imod, at det er en sildehaj lystsejleren har haft ”på krogen” er, at sildehajen oftest lever og jagter i åbne havområder og at hvidhajen er den eneste haj der bevæger sig ”oven vande” – altså bryder havoverfladen. Som ofte ved angreb, hvor de kan ses springe højt over vandet eller have hovedet fri af vandoverfladen, som ses på billedet.

Tidligere har Udstillings- og formidlingschef hos Kattegatcentret udtalt sig til dr.dk om sandsynligheden for at vi støder på hvidhajen i Danmark:

“Der er en teoretisk mulighed for, at den vil kunne komme ind i danske farvande. Hvidhajen trives fint i koldt vand, der minder om vores her i Danmark. Lige nu er der også flere dyr i de danske have, som hvidhajen kan sætte tænderne i”

Men hvad tror du? Har Hals skrevet ikke blot Danmarks- men verdenshistorie med sin nye beboer og vil det i fremtiden lænke dig til solsengen på stranden, imens du sender svigermor ud i bølgen blå?

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder