Naturen er et overraskende hit blandt danske børn

5 september, 2022 | 12:00
Der har længe været en udbredt bekymring for, at danske børn har mistet interessen for naturen og langt hellere vil bruge deres tid inden døre. Men en ny undersøgelse viser at de 5-12 årige har en stor interesse for naturen.
Flere end 138.000 børn er tilmeldt Naturens Uge, der starter i dag. Foto: Ditte Valente

Interessen er overraskende og opmuntrende, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, der sammen med Friluftsrådet tager hul på Naturens Uge i dag. 1.032 børn i alderen 5-12 år er bl.a. blevet bedt om at angive op til fem ting, de bedst kan lide at bruge deres tid på. Her har 60 pct. af børnene angivet “at være i naturen” som en af deres foretrukne aktiviteter – kun svarmuligheden “at se serie, film eller tv-programmer, eller bruge skærm til andet end gaming” er blevet valgt af flere (75 %).  

Naturen er blandt yndlingsbeskæftigelserne

Naturen sniger sig herved ind foran aktiviteter som “at dyrke en fritidsaktivitet” og “gaming”, som hhv. 53 og 48 % har angivet som yndlingsbeskæftigelser.  Samtidig viser undersøgelsen, at halvdelen af børnene gerne vil endnu mere ud i naturen, end de kommer i dag. Blot 4 % ønsker at bruge mindre tid i naturen.  Og deres forældre bemærker interessen. Ifølge undersøgelsen oplever 4 ud af 5 forældre, at deres børn er interesserede i naturen.  

“Vi er ærligt talt positivt overraskede over, at så mange børn foretrækker at være i naturen, og vi hæfter os særligt ved, at mange har et ønske om at komme endnu mere ud. Det er opmuntrende læsning, og det lover godt for fremtiden, at morgendagens voksne er vilde med naturen, og har lyst til færdes i den. Men derfor er det også vigtigt, at vi som voksne sikrer os, at børnene så rent faktisk også kommer ud, og at de får et solidt kendskab og forhold til den danske natur”, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.   

Corona kan have skærpet interessen 

Hos Center for Børn og Natur genkender man den store interesse for naturen, og ifølge centerleder Søren Præstholm kan flere faktorer have skærpet børnenes naturbegejstring – for eksempel coronapandemien, der fik danskerne til at opholde sig mere udendørs.  

“Interessen for flere besøg i naturen ligger bestemt i toppen i forhold til, hvad vi kender fra før corona, og vi ved fra flere undersøgelser, at mange danskere fik øjnene op for naturen under corona-nedlukningerne. Nu ser det også ud til, at børnenes motivation for natur sandsynligvis også har taget et hop opad”, siger han og fortsætter:   

“Man kan ikke med sikkerhed sige, at det er corona-nedlukningerne, der åbnede øjnene mere for naturen. Men vi ved, at det sociale spiller en meget stor rolle for, hvad børn gør – også når de er i naturen. Under nedlukningerne var grønne områder og naturen jo stort set eneste sted, hvor man kunne være sociale, så måske hænger noget af dette ved blandt både børn og familier”, siger Søren Præstholm.  

Naturens Uge skal inspirere  

Årets tema for naturens uge er ‘Naturen tæt på dig’, og der er derfor lagt op til, at de mange børn skal på opdagelse i den natur, de er omgivet af, men som de måske ikke tænker over i hverdagen.  

“Vi vil rigtig gerne sikre, at børnene får nogle gode naturoplevelser, og samtidig åbne deres øjne for, hvor meget man egentligt kan opleve i den nære natur. Og så vil vi selvfølgelig forsøge at vække interessen for naturen hos de børn, for hvem naturen måske ikke lige er en prioritet. Det er der heldigvis mange skoler og dagtilbud, der vil hjælpe med i løbet af ugen”, siger Maria Reumert Gjerding.  

På www.naturensuge.dk kan man læse mere om Naturens Uge og se en oversigt over alle offentlige arrangementer. 

Del |

Kilde: Via Ritzau

Mest læste nyheder

Seneste nyheder