Virksomheder og borgere skal genanvende mere emballage

4 september, 2022 | 06:00
I 2025 får virksomhederne ansvar for at genbruge eller genanvende den emballage, de pakker deres varer ind i. Men virksomhederne har ikke ansvaret alene - borgerne skal i høj grad medvirke ved at blive bedre til affaldssortering.
Virksomheder og borgere skal genanvende mere emballage
Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI. Photo credit: Hans Søndergård

Et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, som implementerer EU’s producentansvar for emballage. Virksomhederne er klar til at løfte opgaven, som ventes at føre til en ekstraregning på to milliarder kroner om året. Ansvaret ligger dog ikke kun hos virksomhederne, men handler om, at vi alle skal løfte i flok.

“Politikerne har indgået en aftale, som ligger tæt op af de anbefalinger, erhvervslivet er kommet med. Virksomhederne er klar til at sikre, at langt mere af den emballage, som vores fødevarer, elektronik, medicin og andre forbrugsvarer er pakket i, bliver genbrugt eller genanvendt. Det er et vigtigt skridt på vejen mod mere cirkulær produktion og forbrug”, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

Ambitiøse mål er sat

Mange virksomheder har allerede sat sig ambitiøse mål. Det gælder for eksempel Orkla, som har et mål, at al emballage skal være 100 procent genanvendelig inden 2025, og at 75 procent af emballagen skal være fra genanvendte eller fornybare ressourcer.

Med producentansvaret bliver der et betydeligt økonomisk incitament til at designe emballager, så de bedre kan genbruges eller genanvendes. Jo mere af virksomhedernes emballage, der kan genanvendes, jo mindre skal virksomheden betale.

“Som en førende spiller med ambitiøse mål inden for bæredygtighed, er mere miljøvenlig emballage en oplagt mulighed for at mindske trykket på planeten, leve op til vores ansvar over for forbrugerne og samtidig spare på omkostningerne”, siger Orkla Danmarks adm. direktør Carsten Hänel.

Alle får travlt

Virksomhederne får nu travlt med at blive klar. Emballagen skal designes, så den kan genanvendes, og nye rapporteringssystemer skal på plads. Men det er ikke kun virksomhederne, der har en opgave. Borgerne skal bidrage ved at sortere affaldet i husholdningerne. Det kræver, at alle kommuner sikrer, at indsamlingssystemer for pap, plast, metal, drikkevarekartoner med videre er på plads. Det er helt afgørende, at emballageaffaldet bliver sorteret og indsamlet ensartet, hvis producenterne skal have mulighed for at genanvende emballagen.

Producenterne skal bruge emballagen igen ved at genbruge emballagen efter rengøring eller ved at genanvende materialerne. Genanvendelse i høj kvalitet kræver, at vi får mulighed for at styre håndteringen af affaldet fra det øjeblik, det er indsamlet,siger Karin Klitgaard

Etablering af VANA

DI er sammen med en række andre erhvervsorganisationer i færd med at etablere kollektivordningen VANA – Dansk Emballageansvar, som skal hjælpe de enkelte producenter med at løfte de praktiske opgaver.

Kollektivordningen VANA skal hjælpe producenterne med at sikre, at emballage kan få nyt liv. Der vil være fokus på at nedbringe det samlede emballageforbrug via design af emballager og udbredelse af genbrugssystemer, og så vil emballagerne blive fulgt fra produktion og indpakning, via forbrugerne, over indsamling og sortering og hele vejen til genanvendelsen i nye produkter, siger Karin Klitgaard.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder