I dag præsenteres efterårets covid-19- og influenza-vaccinationsprogram

2 september, 2022 | 15:00
Efteråret står for døren, og Sundhedsstyrelsen forventer, at smitten med både covid-19 og influenza vil blusse op. Efterårets vaccinationsprogram skal beskytte dem, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb.
Vacciner

Når vaccinationsindsatsen går i gang, bliver det med variantopdaterede coronavacciner, som dækker bedre mod omikron-varianten, og som også forventes at vare i længere tid.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Udvidet målgruppe

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle på 50 år og derover får en booster-vaccination mod covid-19. Derudover anbefaler de også, at gravide, personale på sundheds- og ældreområdet og udvalgte dele af socialområdet, og dem som har tæt kontakt til borgere og patienter i øget risiko, samt pårørende til personer i særlig øget risiko bliver booster-vaccineret mod covid-19. Udvalgte personer under 50 år, som har særlig risiko for alvorligt forløb af covid-19, vil også kunne få en booster-vaccination ud fra en individuel vurdering. 

Influenzavaccination anbefales til alle på 65 år og ældre, samt til personer med visse kroniske sygdomme, børn mellem 2 og 6 år, gravide i 2. og 3. trimester og personale på sundheds- og ældreområdet og udvalgte dele af socialområdet. 

”Det er vigtigt, at dem, der er i øget risiko for alvorligt forløb af covid-19 eller influenza, bliver beskyttet inden smitten stiger i efteråret. Derfor opfordrer vi til, at alle bliver vaccineret, når de får tilbuddet. Det er den måde, vi kan komme sikkert igennem denne vinter uden for meget sygdom,” siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. 

Sundhedsstyrelsen forventer at de nye vacciner yder en bedre beskyttelse, særligt overfor de omikron-varianter, vi forventer vil dominere i vintersæsonen. 

Hvornår og hvordan? 

Vaccinationsprogrammet for både covid-19 og influenza starter den 1. oktober 2022. Plejehjemsbeboere og borgere, der er 85 år eller derover, får dog tilbuddet om covid-19 vaccination allerede fra midten af september. 

Plejehjemsbeboere vil blive tilbudt vaccination på deres bopæl, mens øvrige borgere over 85 år vil modtage en invitation i e-Boks/mit.dk eller som fysisk brev omkring midten af september. Derefter kan man bestille tid til vaccination på vacciner.dk eller ringe til en regional hotline. 

Sundhedsstyrelsen har sammen med regioner, kommuner og øvrige styrelser arbejdet for en ny og styrket organisering og varetagelse af vaccinationsprogrammet, så vi går efteråret i møde med effektive og lettilgængelige vaccinationstilbud til borgerne. 

Omdrejningspunktet er stadig regionale vaccinationscentre i de store byer kombineret med lokale tilbud hos for eksempel nogle lægehuse og private vaccinationscentre, samt udkørende tilbud til borgere, der har behov for et vaccinationstilbud, der kommer til dem. 

Er man i målgruppe for fx vaccination mod både influenza- og covid-19, vil man have mulighed for at kunne få begge vacciner samtidig.  

Del |

Kilde: Sundhedsstyrelsen - Islands Brygge 67, 2300 København S

Mest læste nyheder

Seneste nyheder