5 spareråd: Kør langt på literen og spar på brændstoffet

1 september, 2022 | 12:00
De høje brændstofpriser fortsætter. Hvis det er noget, at du mærker til i dit budget, kan du sikkert godt bruge disse fem sparetips.
Foto: Billedarkiv

Danskerne er begyndt at køre langsommere sammenlignet med sidste år.

Det viser en ny undersøgelse fra Vejdirektoratet.

Det skyldes formentlig de høje brændstofpriser. Der er nemlig gode muligheder for at opnå en besparelse i udgifterne til “det flydende guld”, hvis farten sænkes og gældende hastighedsgrænser overholdes.

Hvis hastigheden sænkes fra 121 km/t, bliver dit forbrug af brændstof reduceret med 10,3 procent, hvis du kører 111 km/t i stedet.

Der ses dog at være flere gevinster ved denne tendens. Først og fremmest har det en positiv effekt i forhold til landets trafiksikkerhed, som bliver større for alle trafikanter. Dernæst er det gavnligt for klima og miljø, da den økonomiske kørsel udleder mindre CO2.

Her får du fem tips til at spare endnu mere på brændstoffet og derved opnå større økonomisk gevinst.

1. Vær på forkant

Hvis du ønsker at køre længere på literen, skal du sørge for, at din kørestil er flydende og ligger indenfor hastighedsgrænserne. Det kan du gøre ved at scanne vejen og trafikken. For at spare på brændstoffet anbefales det at følge trafikken. Derved undgås accelerationer og nedbremsninger. Overhalinger bør kun foretages ved nødvendighed.

2. Sæt bilen i højeste gear

Lave omdrejninger er lig med god brændstoføkonomi. Det kan være en fordel at springe gear over, hvis du kan. Eksempelvis er der flere situationer, hvor du kan gå fra andet til fjerde gear uden problemer. Mange biler kører fint i femte gear ved 50 km/t.

3. Undgå tomgang

Tomgang bør undgås så vidt muligt. Eksempler på unødvendig tomgang er ved af – og pålæsning, i ventesituationer eller under en pause. Nyere biler har start/stop funktion, som også kan bruges, når bilen holder stille i et lyskryds. Ældre biler uden denne funktion bør ikke standses i lyskrydset.

4. Hold styr på dæktrykket

Dækkene har stor indflydelse på din kørestil og dit forbrug af brændstof, da de er bilens eneste kontaktflade med jorden. Derfor er det vigtigt at tjekke op på dæktrykket, hvis man ønsker at spare på brændstoffet. Et for lavt dæktryk kan forhøje dit forbrug med to til tre procent. Dæktrykket bør tjekkes et par gange om måneden. Oplysninger om optimalt dæktryk kan findes i bilens manual.

5. Brug bilens udstyr bevidst

Bevidst brug af bilens udstyr kan give en besparelse på brændstofforbruget. Sædevarme og klimaanlæg er nogle af de former for udstyr, der får bilen til at sluge ekstra meget brændstof.

Del |

Kilde: Saphe
Virksomheder relateret til denne nyhed

Mest læste nyheder

Seneste nyheder