Virksomheder er hårdest ramt af prisstigninger

30 august, 2022 | 09:00
Virksomhedernes udgifter er stødt stigende på grund af den skyhøje inflation, som fortsætter med at galopere derudaf. Det resulterer i, at virksomhederne må æde af deres egenkapital og dermed oplever de store tab i deres fortjeneste.
Lyserød sparegris
Arkivfoto

Forbrugere betaler markant mere end sædvanligt for helt almindelige dagligvarer på grund af prisstigninger. Hos virksomhederne mærker de til inflationen ved, at det koster dem markant mere at producere forbrugervarerne end det plejer at gøre.

Sådan lyder det i en ny analyse fra SMVdanmark, som står for at organisere 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Det ses, at forbrugerpriserne er steget med lidt over 14 procent, mens den indenlandske vareforsyning er steget med godt og vel 19 procent. Det betyder i praksis, at virksomhederne, der køber varer for at sælge dem videre eller forarbejde dem, står overfor en højere prisstigning end forbrugerne.

Virksomhederne tjener mindre

I øjeblikket anklages virksomhederne for at banke priserne op for at øge deres profit. Det modbeviser denne analyse ifølge cheføkonom i SMVdanmark, Martin Kyed. Han udtaler følgende:

“Det er faktisk det modsatte, der sker: Virksomhederne tjener mindre. Det kan være fordi, de er bange for, at en stor og hurtig prisstigning kan ødelægge et godt, langvarigt kundeforhold, og derfor æder de en del af prisstigningen selv. Eller det kan være fordi, de er fanget af at have givet et tilbud med en fast pris, de ikke kan komme udenom. Endeligt kan det også være en strategisk beslutning, hvor virksomheden prøver at blive billigst og dermed vinde markedsandele.”

Det er smertefuldt for virksomhederne, da det påvirker bundlinjen i en negativ retning.

“Virksomhederne tærer på deres økonomiske fedtlag, og det kan være ok i en periode. Sådan er det at drive virksomhed i et åbent, velfungerende marked. Men det er alligevel bekymrende, og det presser en del virksomheder,” afslutter cheføkonomen.

Del |

Kilde: SMV Danmark

Mest læste nyheder

Seneste nyheder