REGAN Vest er løbet ind i flagermusproblemer

25 august, 2022 | 17:00
Om det er Batman eller Dracula, der må tage skylden på sin kappe, melder historien ikke noget om. Men koldkrigsmuseet, hvis åbning er imødeset med enorm interesse, er nu udskudt til 2023
Regan Vest
Foto: © Lars Horn / Baghuset.

Danmarks nye, store attraktion i Rold Skov, Koldkrigsmuseet REGAN Vest, der hastigt nærmer sig en åbning for offentligheden, må nu udskyde den planlagte dato. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

REGAN Vest havde håbet at slå dørene op for publikum i slutningen af 2022, men da bunkeren – på grund af flagermus – ikke kan besøges i december og januar, vælger museet nu, at flytte åbningen til 2023.

”Publikum skal have en helstøbt oplevelse, og vi synes ikke, det giver mening at åbne dele af et helt nyt museum. Så hellere vente og give vores gæster den helt unikke totaloplevelse, som det nye museum bliver,” udtaler Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør for Nordjyske Museer, som Koldkrigsmuseet REGAN Vest også er en del af.

Foto: © Lars Horn / Baghuset.

Et museum med flere oplevelser

Det nye museum kommer til at bestå af flere dele. Det første, publikum møder, er en helt ny velkomst- og udstillingsbygning, tegnet af AART Architects. Udover museumsbutik og café rummer bygningen også udstillinger om den kolde krig, om frygten for atombomben og Danmarks beredskab i den periode, lige som der fortælles om bunkerens konstruktion.

Børn og voksne kan også få et indblik i hverdagen for en dansk familie under den kolde krig. Foran bunkeren ligger en gul murstensvilla. Her boede bunkerens daglige tilsynsførende, maskinmesteren, med sin familie. Nu er deres hus indrettet, som det kunne have set ud i 1980 med alt, hvad der var tidstypisk dengang. Her kan publikum gå på opdagelse i skabe og skuffer, se tv fra 1980 og spille datidens computerspil – Pong.

Hovedattraktionen for lokale og besøgende bliver naturligvis de guidede rundvisninger i bunkeren. Disse ture har en varighed af ca. 1½ time og har plads til ti gæster pr. tur. Men i december og januar hvert år må museet lukke ned for bunker-turene – og det skyldes, at bunkeranlægget har omkring 350 faste beboere, nemlig seks forskellige arter af flagermus, som skal have fred og ro til at yngle og gå i vinterhi i de to måneder.

”Vi havde håbet, at vi kunne nå at åbne museet en måneds tid, inden den årlige nedlukning af de guidede ture i bunkerne, men det har ikke været muligt, så derfor skubber vi åbningen af det hele,” siger Lars Nørbach og forklarer:

”Projektet med den nye velkomst- og udstillingsbygning har ligesom stort set alt andet i samfundet været udfordret af COVID-19 og ikke mindst de efterfølgende prisstigninger på materialer og råvarer. Byggeriet har også oplevet udfordringer med rettidige leverancer, hvilket har givet forsinkelser. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at indhente forsinkelserne. Entreprenørerne har udvist stor fleksibilitet, og samarbejdet er godt, men tidsplanen har været stram. Derfor er det ikke realistisk at åbne før i begyndelsen af 2023,” fastslår museumsdirektøren.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder