Husk paraplyen – sommeren kan ende i et brag!

25 august, 2022 | 21:00
Fredag kigger en koldfront forbi og lægger sommervejret i benlås. Det betyder risiko for skybrud i Nordjylland
Foto: Billedarkiv

De sidste 15 dage har danskerne kunnet opleve det danske sommervejr fra sin bedste side. Men nu er det slut, hvis man skal tro landets meteorologer, som varsler risiko for skybrud fredag og dermed et effektiv punktum for det solrige og varme vejr, vi har vænnet os til.

Omslaget skyldes en koldfront fra vest, som fredag skal ramme Danmark, og det er i forbindelse med denne koldfront, at der opstår risiko for skybrud i Jylland og på Fyn. I Jylland er der dømt risiko for skybrud mellem klokken 10 og klokken 20. Fyn har samme risikovarsel, men her er det rykket et par timer fra klokken 14 til 22.

DMI gør opmærksom på, at skybrud giver risiko for, at vand kan samles i lavtliggende områder f.eks. kældre, vejbaner, viadukter og områder nær søer, åer og at vandløb kan oversvømmes. Luk vinduer og døre. Tilpas kørselshastigheden til sigtbarhedsforholdene og kør ikke ud i vand, hvor du ikke kan vurdere dybden. Den tørre sommer gør samtidig, at regnvandet har svært ved at trænge ned i jorden. Plus det kan udfordre kloaksystemet.

  • I Danmark defineres skybrud som en nedbørsintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.
  • Skybrud kan forekomme som helt separate byger, men de kan også forekomme som ekstra kraftige celler inde i et mere almindeligt langvarigt regnvejr.
  • Klimaforandringer ventes at medføre flere og mere ekstreme vejrhændelser, herunder skybrud.

Kilde: DMI

 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder