Det er 50 år siden at genbrug kom til Danmark

25 august, 2022 | 15:00
Bag initiativet for Danmarks første genbrugsbutik stod frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp, som var stødt på konceptet i udlandet. Det fejres med 50% på alle herlighederne i alle landets filialer, hvoraf vi her i området har en i Aalborg, Svenstrup og Vodskov.
Foto: MinByAalborg

Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik i Holbergsgade åbnede i 2008, men landets første genbrugsbutik nogensinde slog dørene op i 1972.  

“Jeg tror, der stod kø udenfor den dag. Det myldrede med mennesker. Vi havde indrettet et lille hjørne med et bord af ølkasser med en genbrugsdug over, hvor vi ville sidde og drikke kaffe. Men det blev der aldrig tid til. Der var kunder hele tiden,” husker Ruth Andersen der var med til åbne Danmarks første genbrugsbutik i Århus. 

Det var netop Ruth Andersen og hendes nu afdøde mand Herluf Andersen, der fandt på idéen med at åbne en blivende genbrugsbutik. De var stødt på konceptet på en rejse til England og tænkte, at der også måtte være grobund for at give danskerne bedre adgang til genbrug. 

Og man må sige, at ægteparret fik ret. Der er i dag tusindvis af genbrugsbutikker i Danmark, og hos Folkekirkens Nødhjælp er den ene butik i Aarhus blevet til 111 i hele landet. Organisationens genbrugsbutikker har igennem 50 år været med til at sende over en halv milliard kroner videre til nød- og udviklingsprojekter i verdens fattigste lande. 

Det var ikke moderne dengang, men det er det nu 

I 1972 var det ikke nødvendigvis topmoderne at købe sit tøj i genbrug. Men til gengæld gav det mange lidt ekstra råderum i økonomien, når tøj, møbler og andet kunne findes til en god pris. Med tiden har danskernes holdning til genbrug ændret sig markant. I dag er det for mange en livsstil og et aktivt valg at købe genbrug.  

“Da de første genbrugsbutikker åbnede i 70’erne, var det særligt folk med få ressourcer, der handlede i genbrug. Det blev set ned på og var ikke noget, man var stolt af. Men i dag er der status over at købe brugt. Det viser, at man er bevist, og at man er orienteret både politisk, socialt og globalt. Genbrug har ændret sig fra at symbolisere underskud til overskud,” siger Manou Messmann, ekspert i forbrugeradfærd. 

Fejres med 50 procent 

Hos Folkekirkens Nødhjælp er der stor begejstring over at have lagt grundstenen til det genbrugslandskab, vi kender i Danmark i dag. 

“Vi er så glade for og stolte over, at danskerne har givet os lov til at fylde 50 år. Uden donationer til butikkerne, frivillige til at styre dem, og kunder, der kommer igen og igen, ville vi ikke have noget koncept. Samtidig kan vi sende overskuddet videre til vores projekter i verdens fattigste lande,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. 

Folkekirkens Nødhjælp fejrer 50 år med genbrugsbutikker i Danmark med 50 procent på alle varer* fra den 1.-3. september, mens mange genbrugsbutikker afholder egne arrangementer i perioden fra den 1.-10. september. 

*Udvalgte varer kan være undtaget.  

Del |

Kilde: Ritzau

Mest læste nyheder

Seneste nyheder