SU-reform skal øge arbejdsudbud og sikre midler til kvalitetsløft af uddannelser

23 august, 2022 | 11:00
En reform af uddannelsesstøtten skal øge arbejdsudbuddet og skaffe penge til et kvalitetsløft af landets uddannelser. Sådan lyder et forslag fra Dansk Industri.
Foto: Billedarkiv

Dansk Industri kommer med et forslag til, hvordan en ny SU-reform kan strikkes sammen. De foreslår, at SU’en på landets videregående uddannelser lægges om til et lån.

Dog skal der være forskel på, hvilke studerende, som skal betale lånet tilbage. De studerende, som gennemfører deres uddannelse inden for den aftalte tid, skal ikke betale, mens de studerende, der ikke bliver færdige til tiden, som udgangspunkt skal betale dele af lånet tilbage. Politisk direktør i Dansk Industri, Emil Fannikke Kiær, siger følgende om forslaget:

“Danske virksomheder konkurrerer på viden og faglighed. Derfor har vi brug for at investere i kvaliteten af vores videregående uddannelser og sikre, at flere studerende fuldfører deres uddannelse inden for den aftalte studietid.”

Arbejdsudbuddet øges

Dansk Industri har en forventning om, at deres forslag vil medføre et øget arbejdsudbud. Helt konkret vil der blive 5300 flere ledige hænder.

I dag er der syv ud af ti studerende, som gennemfører deres uddannelse indenfor den aftalte tid. Der vil altså være cirka 30 procent af de studerende, som ville skulle betale dele af deres SU tilbage, hvis dette forslag bliver ført ud i praksis.

Denne omlægning skønnes at frigive omkring to millarder kroner. Dette beløb skal ifølge Dansk Industri kombineres med udmøntningen af en række puljer afsat til uddannelse i aftalen om “Danmarks kan mere I” og give et samlet løft af erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser på 3,8 millarder kroner.

Flere midler til kvalitetsløft af uddannelser

Dansk Industri foreslår, at pengene blandt andet bruges til indførelsen af teknologiforståelse i folkeskolen, styrkelse af fremmedsprog, kvalitetsløft på de videregående uddannelser, samt garanteret optagelse af alle kvalificerede ansøgere på STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering og Mathematics), som f.eks. it-uddannelser. Derudover skal erhvervsuddannelserne styrkes til at uddanne endnu flere dygtige faglærte, som skal indgå i den grønne og digitale omstilling af det danske samfund.

Emil Fannikke Kiær siger:

“Vi vil give de studerende en gulerod for hurtigere at blive færdige med deres uddannelse. Vi skal værne om studiestøtten, og vi foreslår blot en omlægning, som vil motivere flere til at blive hurtigere færdige, og som samtidig vil frigøre flere midler til at forbedre kvaliteten af uddannelserne. Oveni i hatten får de studerende også flere penge mellem hænderne hver måned, hvis de har et studiejob, end de gør i dag”.

SU koster flere penge end uddannelserne

De seneste års stigninger i optaget på de videregående uddannelser har medført, at Danmark bruger 16 millarder kroner på studiestøtten. På selve uddannelserne bruges der 15 millarder kroner. Det betyder, at vi bruger flere penge på uddannelsesstøtte til de studerende end uddannelserne selv. Denne fordeling af midlerne mener Dansk Industri er uhensigtsmæssig.

Forslaget fra Dansk Industri vil sikre, at Danmark stadig har en generøs SU-ordning på lige fod med andre nordiske lande. Denne reform vil endda give studerende med et studiejob flere penge mellem hænderne, da de får mulighed for at bruge hele deres personfradrag på jobbet, hvis SU’en omlægges til et stipendielån, som er skattefrit.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder