Falcks desperate lappeløsning med soldater vil øge redderflugten

23 august, 2022 | 13:30
Falcks nye forslag om at bruge soldater som ambulancereddere kan både koste menneskeliv og øge mandskabsmanglen. Så fremfor at tage befolkningen som gidsler, opfordrer Reddernes Fagforening til en dialog om konkrete, holdbare løsninger.
Foto: Reddernes Fagforening

Reddernes Fagforening tager kraftigt afstand fra Falcks forslag om, at soldater skal være med til at løse mandskabsmangel i landets ambulancer. Sådan som Falcks CEO, Jakob Riis i et interview har udtalt til Jyllands-Posten d. 18. august.

”Ambulancer landet over er presset af mandskabsmangel og øgede antal ture. Løsningen er ikke at sænke niveauet, men bedre visitering og bedre arbejdsvilkår for redderne, som skal fastholde dem i jobbet,” siger Bent Holst Sørensen, medlem af Reddernes Fagforenings bestyrelse. Til dagligt er han ambulancebehandler ved Præhospitalet Region Midtjylland.

Soldater er specialister i krig – ambulancefolk specialister i syge og forulykkede

Reddernes Fagforening frygter, at soldaternes manglende praktiske erfaring og uddannelse vil medføre utilsigtede hændelser, der kan få fatale konsekvenser. Både for borgerne, men også for de ansatte ambulancefolk.

”Selvom Jakob Riis ønsker en “efteruddannelse” af soldaterne, kvalificerer det på ingen måde en soldat til at varetage jobbet i landets ambulancer. En soldat er specialist i at gå i krig, og nogle soldater specialister i at behandle krigsrelaterede skader,” siger Bent Holst Sørensen.

”Soldater har dog ingen erfaring med somatiske sygdomme som fx hjertesygdomme, diabetes og børnesygdomme. De er heller ikke uddannede til at håndtere fødsler. De har hverken teorien og dermed forståelsen bagved,” understreger Bent Holst Sørensen og tilføjer:

”Jobbet som redder er så specialiseret, at det kun kan varetages af uddannede reddere, ligesom Politihjemmeværnet heller ikke efterforsker drabssager, voldtægter, overfald og lign.”

Appellerer om dialog til at løse problemerne

Reddernes Fagforening frygter, at en desperat lappeløsning blot vil øge redderflugten, hvis man lægger yderligere pres og ansvar på det tilbageværende personale.

”Vi har blandt vores medlemmer allerede mødt en voldsom reaktion på forslaget, og vi appellerer derfor til – atter en gang – at man kigger på vores arbejds- og lønvilkår for at tiltrække og fastholde redderne. Både på kort og lang sigt, fortæller Bent Holst Sørensen og tilføjer:

”Reddernes Fagforening har en række forslag, som vi med relevante instanser gerne vil gå i dialog om. Samtidig er det vigtigt at understrege, at Reddernes Fagforening gerne byder ansatte i forsvaret velkomne, når soldaterne har taget en 4årig-redderuddannelse.”

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder