Økonomer advarer: Rekordhøje elpriser vil fortsætte hen over vinteren

21 august, 2022 | 12:00
Torsdag var tredje dag i træk, hvor elprisen var rekordhøj med en gennemsnitspris på 4,19 kroner. Danske økonomer advarer om, at denne tendens vil fortsætte hen over vinteren.
Foto: Billedarkiv

Selvom elpriserne svinger time for time, ses der i disse dage en tendens til tårnhøje elpriser.

Onsdag aften slog den danske elpris rekord. Mellem klokken 19 og 20 kostede en kilowatt-time over 5,5 kroner. Torsdag var tredje dag i træk med rekordhøj elpris, da gennemsnitsprisen lå på 4,19 kroner.

Ifølge privatøkonom og chefanalytiker ved Danske Bank, Louise Aggerstrøm, ser det ud til, at de usædvanligt høje priser går hen og bliver normalen hen over vinteren. Denne prisstigning vil kunne mærkes i langt de fleste danske hjem. Hun siger følgende til TV2:

“For en almindelig børnefamilie kan det altså godt løbe op i flere hundrede eller tusinde kroner ekstra om måneden på elregningen, hvis priserne ligger så højt, som de gør i de her dage.”

Stigning på over 160 procent

Uge 33 har budt på rekordhøje elpriser landet over. Danskerne har skullet slippe 6,4 kroner pr. kilowatt-time inklusive afgifter, gebyrer og moms. Sidste år var prisen 2,4 kroner for samme periode. Der er altså tale om en prisstigning på mere end 160 procent.

Man kan synes, at det lyder som småpenge, når man kigger isoleret på prisen for en enkelt kilowatt-time, men når det sættes i et større perspektiv, så løber det op. Louise Aggerstrøm pointerer, at vi bruger adskillige kilowatt-timer dagligt, hvilket gør, at elregningen hurtigt kan vokse sig markant større end sædvanligt.

Ingen ændringer foreløbig

Der er flere årsager til, at priserne har ændret sig. En af dem er vejret. Priserne vil altså falde en del, når vejret forandrer sig. Dog er der ikke udsigt til, at den generelle situation med krig og driftproblemer hos franske kraftvarmeværker ændrer sig foreløbig. Derfor mener Seniorøkonom hos Energinet, Jim Vilsson, at danskerne skal vænne sig til de nuværende elpriser, som formodes at fortsætte hen over vinteren.

Del |

Kilde: TV2 CVR nr. 10413494 Rugårdsvej 25 5000 Odense C

Mest læste nyheder

Seneste nyheder