Kom helt tæt på totalforsvarets historie på Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum

17 august, 2022 | 11:42
I Aalborg Vestby ligger et unikt historisk sted. Her finder du nemlig Aalborg Forsvars - og Garnisonsmuseum, hvor du kan opleve det danske totalforsvars historie helt tæt på.
Foto: Aalborg Forsvars - og Garnisonsmuseum

I Aalborg Vestby finder du Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum. Museet er et historisk sted, da det er beliggende på en tidligere vandflyveplads og flygtningelejr fra anden verdenskrig. Den unikke beliggenhed danner rammen om at fortælle det danske totalforsvars historie – hvilket museet gør som det eneste sted i Danmark!

Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseums grundhistorie

Vandflyvepladsen var en ud af tre operative flyvepladser i Aalborg-området under 2. Verdenskrig. På museumsområdet ligger der en hangar og en kommandobunker, som blev opført af tyskerne i 1940. Efter krigen blev området brugt til at huse tyske flygtninge, som kom til Danmark fra Østpreussen. Samlet set kom der 250.000 tyske flygtninge til Danmark i 1945, hvoraf 40.000 af dem kom til Aalborg. Den tidligere hangar og området blev beboet af mellem 7- 8000 flygtninge, indtil de tyske flygtninge rejste hjem igen i 1949.

Efterfølgende blev området og hangaren tildelt det danske civilforsvar, hvor det blev brugt som depot og værksted indtil årtusindeskiftet. Med stedets historiske tilknytning til forsvaret var det helt naturligt, at Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum blev etableret her. Den 22. juni 2002 havde museet sin første åbningsdag.

Mere end 20 år senere kan du stadig besøge Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum. Siden åbningen har museet udviklet sig til at være en vigtig kulturinstitution i Aalborg med 20.000 besøgende om året. I dag er der cirka 10.000 kvadratmeter, hvoraf de 5000 kvadratmeter er under tag. Her kan man få historien bag millitæret og flyvevåbnet.

Foto: Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum

I øjeblikket er det Flemming Larsen, der står i spidsen for Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum. De sidste ni år har Flemming Larsen været direktør på museet. Hans baggrund for at være i denne frivillige stilling er hans 42 år lange karriere i forsvaret, hvor han blandt andet har været i Italien, da han var ansat ved NATO-hovedkvarteret i Napoli.

Oplev det danske totalforsvars historie helt tæt på

“Hos Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum har vi en klar vision” fortæller museumsdirektør Flemming Larsen. “Vi ønsker at skabe et attraktivt museum i vestbyen, der lægger vægt på museets grundhistorie og fortæller historien om forsvaret i Danmark. Det helt unikke ved Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum er, at gæsterne må komme tæt på det meste. Udstillingerne er ikke lukket inde i glasmontrer, som vi kender det fra andre museer. Tingene ligger frit, så de kan nærstuderes og opleves helt tæt på.”

Flemming Larsen fortæller, at de gerne vil tiltrække lokale børnefamilier, turister, skoler og uddannelsesinstitutioner, som kan bruge museets udstillinger som læring. Han oplever, at museets gæster bliver overraskede over, hvor meget der er at fortælle, og hvor meget museet egentligt har.

Hos Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum er der også større materiel. Du finder blandt andet fly, der kan opleves fra første parket ved at kravle ind i dem. Der er også mulighed for at holde håndskydevåben og prøve kampuniformer. Derudover har museet temaudstillinger om væsentlige perioder i det danske totalforsvar. Blandt de store temaer finder du 2. Verdenskrig, perioden som flygtningelejr og Den kolde krig, men du finder også mindre temaudstillinger om krigen i 1864 og Aalborg som garnisonsby.

Alt dette kan opleves i museets åbningstid. Museet har åbent alle dage i perioden 1. marts – 31. oktober hvert år. Åbningstiden ligger fra klokken 10:00 til klokken 16:00. I juli og august forlænges åbningstiden fra klokken 10:00 til klokken 17:00. Det samme gælder i uge 7 og 8.

Foto: Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum

Det er interessen, der driver værket

Hos Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum er der en fuldtidsansat, som er den daglige leder af receptionen, og som varetager kundebetjeningen på museet. Derudover er der en fleksjobber som deltidsansat. Resten af personalet på Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum består af frivillige kræfter. Mange af medarbejderne har tidligere været ansatte ved forsvaret enten civilt eller militært, hvilket gør, at de har interesse i museet og dets historie.

Museumsdirektør Flemming Larsen er også inkluderet i gruppen af frivillige. Det er tydeligt, at det er interessen, der driver værket. Især når snakken falder på særlige oplevelser i forbindelse med arbejdet på museet. Her fortæller Flemming Larsen, at han gerne vil fremhæve glæden ved at kunne skabe noget for Aalborg og lokalbefolkningen og at kunne gøre en forskel. Det er nødt til at fungere på denne måde på grund af mangel på statsstøtte, og Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum lever udelukkende af gæsterne. Ved særlige projekter modtager museet sponsorstøtte.

Foto: Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum

De store udfordringer

Når snakken falder på udfordringer, er Flemming Larsen ikke i tvivl om, hvad han skal pege på. Den største udfordring er det manglende tilskud fra kommunen og staten. Det har blandt andet den konsekvens, at museet er nødt til at tage et gebyr for skolebesøg, hvilket kan være med til at begrænse mulighederne for, at nordjyske skoleelever bruger Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum i relevante læringssituationer. Dette ærger Flemming Larsen, da museet gerne vil være mere attraktiv overfor skoler og uddannelser. Derfor giver de også rabat til uddannelsesinstitutioner.

Den manglende økonomiske støtte skaber også udfordringer i forhold til arbejdskraft. Flemming Larsen fortæller, at Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum mangler frivillige. “Vi er interesseret i alle, der vil gøre en frivillig indsats” siger direktøren. “Der er særlig stor mangel på folk med håndværkerbaggrund til pedelarbejde, frivillige til kundebetjeningen og vi mangler folk med formidlingsbaggrund samt erfaring indenfor museums-branchen.” En del af dette behov udfyldes i øjeblikket af studerende og ansatte fra Aalborg Universitet, da de støtter op om museet med rådgivning i forbindelse med projekter.

Aalborgs museer samarbejder frem for at konkurrere

Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum har ingen konkurrenter ifølge Flemming Larsen. Aalborgs museer vil gerne supplere hinanden, hvilket de gør ved at samarbejde frem for at konkurrere. Et eksempel er Springeren, som har udstillinger om Søværnet og Handelsflåden. På den måde supplerer de to museer hinanden på en god måde, da gæsterne kan opleve forskellige ting på de forskellige museer. Hvis du som gæst gerne vil have den fulde oplevelse, er der mulighed for at købe fællesbillet og opnå rabat.

Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum har styr på fremtidsplanerne

Når Flemming Larsen retter blikket mod fremtiden, er det med fokus på, at Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum skal fortsætte som et attraktivt museum. De vil gerne udvikle sig med nye temaudstillinger. På nuværende tidspunkt er der fokus på flygtningetiden. Museet har nemlig igangsat et projekt sammen med Tech College Aalborg, som skal ende ud i, at der opføres en kopi af en flygtningebarak, som husede tyske flygtninge efter 2. Verdenskrig. Byggearbejdet er planlagt til at gå i gang til efteråret.

Foto: Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum

Del |

Virksomheder relateret til denne nyhed

Mest læste nyheder

Seneste nyheder