Når bowling ruller i blodet

17 august, 2022 | 17:00
Det danske kvindelandshold sveder i disse dage i Nørresundby i jagten på ædelt metal. Læs her hvad der motiverer en 22-årig jurastuderende til de mange timer på bowlingbanen
Bowling
Foto: MinByAalborg

27 grader under den skyfri blå danske sommerhimmel og omkring 451 grader fahrenheit i bilen. Det er en ideel og tilskuervenlig dag at afholde åbningsceremonien til EM i kvindebowling, er min nedsmeltede tanke, som jeg kører de cirka 7 kilometer i stegende hede fra Aalborg til Løvvangen Bowling Center i Nørresundby, hvor EM for kvinder efter et par års coronaudsættelse skal afholdes.

Bowling, er det ikke noget med fadøl og The Dude?

Jeg må desværre krybe til korset og tilstå, at mit beskedne kendskab til sporten udspringer fra diverse firmaevents og en enkelt polterabend, som har en gennemsnitlig nedslagsrate en gang i årtiet. Og hvor indtagelsen af fadøl som ofte overstiger antallet af væltede kegler. Og vigtigst af alt selvfølgelig: The Dude i The Big Lebowski, der må være den ultimative guide til kegleuniverset for bowling-novicer som undertegnede. Fordomme? Absolut ikke.

Det første indtryk de mange baner i centeret efterlader mig med, hvor diverse landshold er repræsenteret til en uformel gang træning, er diversiteten omkring alder og fysisk fremtoning blandt atleterne. Høje, lave, smalle og brede. Kvinder der knap nok har sat de første fodtrin i 20’erne og de der spejder mod de 40.

Én ting har de dog alle til fælles: de har ingen fadøl i hånden og keglerne vælter til højre og venstre. Bowling – også på eliteplan – er en sport for alle.

Endnu en fordom bliver lagt i gravens mørke dyb, da jeg møder en smilende Mika Guldbæk, der er en af de seks spillere der repræsenterer de rød-hvide farver på hjemmebane i Nørresundby og endda er lokal.

22 år, landsholdsspiller og jurastuderende

Mika er 22 år og igangværende kandidat i jura på Aalborg Universitet. Der røg den første fordom om hvem der ikke bare dyrker bowling, men bowling på eliteplan. En sport hun har omfavnet siden 2009 og bogstaveligt talt fået ind med modermælken. Og i dag svinger hendes far sågar pisken over Mika og de andre spillere som landstræner for kvinderne.

Men hvad siger Mika selv til mine og andre personers skal vi kalde dem fordomme om bowlingsporten, og at hun i så en ung alder, med et krævende studie, investerer så mange timer i en forholdsvis ukendt sport man langt fra bliver rig eller berømt af. Og som alle vi andre dyrker med den-der fadøl i hånden og i selskab med selvlysende baner og shots ved en strike?

Mika

“Jamen fordommene eller spørgsmålene har jeg lært at leve med. Jeg prøver som udgangspunkt at trække en parallel til sportsgrene de bedre forstår som eksempelvis fodbold og håndbold. Her bruges der jo også oceaner af tid på træning, kampe og rejser. Jeg spiller blot bowling.”

Drømmen om Amerika

“Angående de mange timer jeg bruger på bowling kombineret med mit studie, så er der heldigvis stort fokus på vigtigheden af at uddanne sig sideløbende i Danmark. Blandt andet via Team Danmark. Det gør jeg kan balancere begge dele.”

“Pengene i bowling matcher selvfølgelig slet ikke fodbold, men man kan faktisk godt leve af det og leve godt. Men så skal man spille turneringer og bo i USA og det er da min bowlingdrøm at prøve mig selv af i det selskab, men nu skal jeg først være færdig med min uddannelse og det er jeg i 2023.”

Jeg rykker mig lidt på stolen og prikker til alderen og den fysiske form man skal besidde som bowlingspiller på eliteplan.

Fysikken er ikke altafgørende i bowling…også alligevel

“Jamen der er et stort aldersskel i bowling. Og det hænger selvfølgelig sammen med, at det er ikke en fysisk sport på samme måde som eksempelvis svømning. På kvindelandsholdet er den yngste 20 og den ældste 37. Som fingerregel topper man omkring de 30, men det er meget individuelt. Omkring den fysiske form så er det noget vi i Danmark, er bevidst omkring. Jeg er siden jeg var 15 og blev tilknyttet Team Danmark blevet fysisk testet, og det er noget der er stor fokus på. Dels for at modvirke og forebygge skader, men fysisk form hænger selvfølgelig sammen med, at jo bedre form du er i, jo mere kan du fokusere på din koncentration. Og koncentration er alfa omega når du spiller bowling. Svigter den kan du aflæse resultatet øjeblikkeligt. Især når du spiller mange kampe i et mesterskab eller til en turnering. Desuden har vi også en sportspsykolog tilknyttet igennem Team Danmark.”

Men hvad så med de der farverige kugler I kaster ned ad banerne?

“Alle kugler jeg spiller med vejer 15 pund, det svarer cirka til 7.5 kilo. Men derudover er de forskellige. Og bliver brugt forskellige steder i spillet. Du kan sammenligne det lidt med golf hvor der er sandjern, driver, putter og så videre.  Helt forenklet så er der en kerne indeni bowlingkuglen, der får den til at rotere, altså skrue. Og så benytter du den kugle, der passer til situationen du står i.

Bowling

Flotte resultater skaber forhåbninger i en usikker corona-tid

Hvad er de sportslige og resultatmæssige ambitioner nu hvor du og landsholdet har hjemmebanefordel her i Nørresundby?

“Sidst i 2018, blev Mai (Ginger Jensen red.) europamester i All Event og Single og så var der ECC, hvor jeg vandt sølv og VM hvor Cecilie (Jeanette Mortensen red.) og jeg vandt bronze. Og senest World Games, der er de ”små” sportsgrenes OL, hvor Mia og jeg vandt guld i double. Så ja, vi går selvfølgelig efter det hele, ikke mindst nu vi er på hjemmebane. Men det er svært at vurdere modstanderne grundet alle Corona-aflysningerne.”

Og så det uundgåelige, men vigtigste spørgsmål til sidst. Hvad er din favorit bowlingfilm? Kingpin eller The Big Lebowski?

“Haha jamen det er ikke første gang jeg er blevet præsenteret for The Big Lebowski og jeg må desværre meddele at jeg ikke har set den, men det må jeg hellere få gjort.”

Jeg sunder mig et par minutter over den fraværende filmkultur hos ungdommen og tænker, her har jeg da alligevel en lille fordel, hvis jeg en dag dyster mod Mika om en white russian med min viden om, at det er gulvtæppet, der binder rummet sammen.

EM for kvinder 2022 afvikles i Løvvang Bowling Center i Nørresundby fra den 10. – 21. august 2022. Det er 11. gang det afvikles og omkring 125 kvinder deltager fordelt på 25 nationer. Mesterskabet forventes at genere et sted mellem 4.000 og 5.000 hotelovernatninger.

Kvindelandsholdets trup til EM 2023:

Mai Ginge Jensen, Trekanten KIF

Mika Guldbæk, Stenhuset Aalborg

Cecilie Jeanette Mortensen Dam, Trekanten KIF

Malene Uglsøe Køhler, Trekanten KIF

Camilla Keller, Ravnsborg

Sascha Aaen Wedel, Stenhuset Aalborg

John Guldbæk, landstræner damer

Bettina Lund, assisterende landstræner, damer

Michael Bai, træneransvarlig

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder