Center for Kønsidentitet i Aalborg er presset

16 august, 2022 | 10:00
Center for Kønsidentitet i Aalborg oplever et stort pres på tilstrømningen af patienter. De skal behandle fire gange flere, end de havde forventet.
Center for Kønsidentitet i Aalborg er presset

Hos Center for Kønsidentitet i Aalborg forventede man, at 75 personer skulle henvises til behandling årligt. I stedet er der tale om 350 patienter.

Det skriver Ugeskrift for Læger.

Derfor oplever centret, at der er et stort patientpres, hvilket i værste tilfælde kan få fatale konsekvenser. På nuværende tidspunkt venter den enkelte patient i cirka et år på at komme til den første samtale.

Den lange venteliste bekymrer cheflæge Astrid Højgaard. Hun udtaler følgende til Ugeskrift for Læger:

“Nogle gange kan ventetid betyde, at tilstanden bedrer sig af sig selv. Men sådan er det ikke for patienter med kønsligt ubehag. Det går ikke over af sig selv. Tværtimod, det bliver værre”.

Selvmedicinering med hormoner

En undersøgelse fra Center for Kønsidentitet i Aalborg viser, at omkring en femtedel af patienterne selvmedicinerer sig med hormoner. Dette er et stort problem ifølge cheflægen, der siger følgende:

“Typisk køber de hormonerne af andre patienter eller importerer fra udlandet. En del af transkvinderne, der har brug for østrogen, tager p-piller i vilde doser. Det er vanvittigt usundt, og jeg har patienter, der har fået blodpropper som følge af selvmedicineringen. Det giver utroligt store problemer.”

Er det et modefænomen?

I Aalborg ses to ud af tre patienter at være unge mellem 18 og 23 år. Der er en nogenlunde ligelig kønsfordeling i patientgruppen.

Både i Danmark og udlandet spekulerer man over årsagen til det stigende antal patienter med kønsligt ubehag. Nogle vil påstå, at der er tale om et modefænomen. Dette afviser Astrid Højgaard blankt med følgende udtalelse:

“Det er lidelsesfuldt, og der bliver grædt mange tårer inde på mit kontor. Påstanden om, at det skulle være et modefænomen, irriterer mig, for det er slet ikke det, jeg oplever. Modefænomener går over, og det gør det her ikke. Patienterne bliver ved med at have det meget ubehageligt.”

Andre mener, at stigningen skyldes en øget tolerance eller mediernes omtale af behandlingsmulighederne.

Meget få fortryder

Hos Center for Kønsidentitet i Aalborg oplever de, at det er meget få patienter, der fortryder behandlingen. Få patienter afbryder behandlingen, mens den står på, fordi de oplever at være tilfredse med de forandringer, som behandlingen har forårsaget. Cheflægen vurderer, at der er tale om mellem ti og femten patienter i denne gruppe ud af de 1500 – 1600 patienter, som har været i behandling på centret. I samme omgang fortæller Astrid Højgaard, at der er en enkelt patient, som har fortrudt behandlingen.

Del |

Kilde: Ugeskrift for Læger

Mest læste nyheder

Seneste nyheder