Region Nordjylland har landets længste venteliste til psykiatere

13 august, 2022 | 14:00
I Danmark er der lang ventetid, når man har brug for at blive tilset af en psykiater. I gennemsnit venter danskerne i mere end 60 uger på en tid. I Region Nordjylland findes landets længste venteliste, da nordjyderne må vente i 84 uger.
Foto: Billedarkiv

Det er efterhånden en gammel nyhed. Køen til de danske psykiatere bliver længere og længere. I Danmark er der en gennemsnitlig ventetid hos landets psykiatere på 63 uger.

Det viser nye tal fra DR.

Region Nordjylland trækker gennemsnittet i den høje retning, da nordjyderne venter 84 uger på at få en tid. Det svarer til mere end halvandet års ventetid.

Landsforeningen Sind er talerør for folk med psykiske lidelser og deres pårørende. Formanden Mia Kristina Hansen udtaler følgende om ventetiderne til DR:

“Det er en alt for lang ventetid. Imens folk går og venter på at komme til psykiater, går deres liv i stå. Det er ikke kun det menneske, der bliver syg, det går udover. Det er hele familier.”

Der er mangel på psykiatere

Danske Regioner erkender, at ventelisterne er for lange. Formand for psykiatri- og socialudvalget, Jacob Klærke (SF), siger følgende om problematikken til DR:

“Det er ikke en ukendt problematik med lange ventetider. Desværre har vi en situation, hvor vi mangler psykiatere på tværs af psykiatrien både på hospitalerne, men også ude i praksis”.

Problemet skal bekæmpes

Landsforeningen Sind og Danske Regioner har en konkret opfordring til Folketinget. De ønsker, at politikerne vedtager den længeventede ti-års plan for psykiatrien.

I januar udgav Sundheds- og Socialstyrelsen et fagligt oplæg med 37 anbefalinger til psykiatriplanen. I den forbindelse udtaler Jacob Klærke, at det er vigtigt, at man tager alle 37 anbefalinger. Ifølge ham ender vi samme sted igen, hvis der håndplukkes og findes lappeløsninger. 

Sind bakker op om regionsformandens udtalelse. Mia Kristina Hansen siger, at der skal kigges hele vejen rundt, da det ikke nytter noget at skrue på et par knapper i systemet.

Del |

Kilde: DR

Mest læste nyheder

Seneste nyheder