Ny forskning: Blåt lys fra skærme skader huden og øjnene

28 juni, 2022 | 07:30
Mange mennesker vælger at tage solcreme på for at beskytte huden mod solens UV-stråler. Nu viser nyeste forskning, at du også skal beskytte dig mod blåt lys fra mobilen og computeren, hvis du gerne vil undgå at skade din hud.
Foto: Billedarkiv

Der har længe været uenighed blandt forskerne, når diskussionen faldt på, om blåt lys fra mobilen, TV’et og computeren er skadeligt.

Ny forskning fra St. Johns Institut for dermatologi bringer forskerne tættere på et svar. Her konkluderes det nemlig, at blåt lys rent faktisk har en skadelig virkning på menneskets hud, øjne og cirkadiske rytme (det indre ur).

Blåt lys afgør kvaliteten af din søvn

Et forsøg var bygget sådan op, at en gruppe campister sov ude i vildmarken i en uge uden deres telefoner eller computere. Det medførte, at de begyndte at vågne en time tidligere, selvom de ikke havde et vækkeur. Derfor kunne det konkluderes, at forsøgsdeltagernes indre ur havde ændret sig.

I løbet af dagstimerne bruger hjernen det blå lys til at holde sig vågen ved at undertrykke søvnhormonet melatonin. På den måde er blåt lys godt for os. Dog er det stigende forbrug af skærme problematisk, da vi på den måde udsættes for mere blåt lys end tidligere.

På den lange bane kan det skade menneskets søvnkvalitet og medføre overvægt, diabetes og visse former for kræft.

Blåt lys ælder huden og øjnene

Blåt lys passerer ufiltreret gennem øjnene. Derfor når det helt ind til nethinderne. Det resulterer i trætte øjne og en øgning i betændelsestilstande. Derudover kan det fremme aldersrelaterede øjensygdomme.

Blåt lys aktiverer også gener, som er forbundet med ældning af huden og hudinflammation. Derudover fremkalder det pigmentering. Blåt lys udgør 15 procent af UVA, hvilket er tre gange så meget som solens stråler, der udgør fem procent.

Forskere er på vej med beskyttelse mod blåt lys

Selvom blåt lys skader huden med stråling, kan du ikke bruge solcreme som beskyttelse. Derfor arbejder hudplejeindustrien på højtryk for at udvikle produkter, der kan imødekommende behovet for at beskytte sig mod strålerne fra mobilen eller computeren.

Forsker Karl Lawrence skriver følgende i en videnskabelig artikel til The Conversation:

Det mest afgørende er dog, at regeringerne tager det næste skridt i processen og udformer standarder og regulerer produktionen af produkter.

Del |

Kilde: Matas

Mest læste nyheder

Seneste nyheder