Forskere fra Aalborg Universitet (AAU) har påvist, at mikroRNA i vores blod kan bruges til at diagnosticere migræne. Det betyder, at vi bliver langt bedre til at forstå sygdommen, udvikle bedre behandling – og at vi potentielt kan forebygge migræne.
Ifølge Sundhedsstyrelsens opgørelser fra 2015 lider næsten 650.000 danskere af migræne. En sygdom, der ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er en af de 20 mest funktionsnedsættende sygdomme, der findes.
På Aalborg Universitet (AAU) har en forskergruppe fundet en pålidelig metode til at undersøge, om en person lider af migræne eller har risiko for at udvikle sygdommen. Forskerne har opdaget, at en gruppe migrænepatienter havde en anderledes sammensætning og mængde af såkaldte mikroRNA-segmenter i blodet end den raske kontrolgruppe. Studierne i mikroRNA kan potentielt være en ’game-changer’, fortæller lektor Meg Duroux fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AAU:
– Hvis vi kan finde ud af, hvilke stykker mikroRNA, der er direkte involveret i udviklingen af sygdommen, kan vi lave målrettet behandling mod dem. Det vil give os helt nye behandlingsmetoder.
Før forskningen i mikroRNA bringer os til det stadie, hvor vi helt kan undgå at udvikle sygdommen, kan vi imidlertid høste gavn af mikroRNAets fordele som kroppens budbringer. Ved at analysere vores mikroRNA kan lægerne nemlig finde ud af, om forskellige behandlingsmetoder virker på den enkelte patient eller ej.
– Alle patienter reagerer ikke ens på den samme behandling. MikroRNA-signaturen kan bruges til at undersøge, hvordan den enkelte patient reagerer på en given behandling. På den måde kan læger vælge den bedst mulige behandling til den enkelte patient. Det vil vi meget gerne se ske i fremtiden, fortæller lektor Parisa Gazerani fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AAU.

På udkig efter kommercielle samarbejdspartnere

I afdelingen Patent og Kommercialisering på AAU er man i gang med at finde samarbejdspartnere og midler til den videre kommercielle udvikling af forskningen. Technology transfer manager, Jane Bjerregaard Rasmussen, fortæller:
– De mikroRNA, som er identificeret som markører for migræne, er nu ved at blive undersøgt i dyr, det vil sige i et in-vivo studie på rotter. Det er første skridt mod udviklingen af diagnostiske markører for migræne og potentielt et kurativt middel specifikt mod migræne.
Forskningen i mikroRNA foregår i regi af forskningscentrene Laboratory for Cancer Biology og Center for Sensory-Motor Interaction på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU.

Fakta om studiet:

  • Forskerne undersøgte serum fra 24 migrænepatienter og alders-/kønsmatchede raske kontrolpersoner
  • Der blev undersøgt 327 forskellige mikroRNA-segmenter, hvoraf 8% blev udtrykt forskelligt i de to grupper, og på baggrund heraf blev de mest interessante mikroRNA-segmenter udvalgt til yderligere analyse.
  • Nogle af disse viste sig at være akut opreguleret under migræneanfald.
  • Forskningen er publiceret i det internationale tidskrift Molecular Neurobiology
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

Guide til kælkebakker i Aalborg: De syv bedste og mest interessante

Tema: Nordjylland dækket i sne I disse dage er Nordjylland dækket i…

Voldsomt snevejr i Nordjylland – fortæl os om din oplevelse med snestormen

Snestorm i Nordjylland – hele regionen er hårdt ramt Det er nok…

Mette Bugge: “Vi har opbakning fra myndigheder, kommunen og alle andre til, at der igen bliver karneval, så det kan jeg fuldt og fast love, der gør”

Karneval i Aalborg fylder rundt Til sommer vil Aalborg Karneval løbe af…

Har du undret dig over hvorfor du ikke må bruge de nedgravede containere i Fyensgade? Læs om hvorfor her

Rundt omkring i Aalborg er det ikke er særsyn efterhånden, at se…

Er du glad for en hotdog? Her kan du få den længste af slagsen

Hvis du er som de fleste Nordjyder, så elsker du sikkert en…

Nordjylland er dækket i sne – aktiviteter for hele familien

Weekend = afslapning for hele familien Nu hvor Nordjylland er dækket i…

Jacob Risgaards investeringer bærer frugt: Sådan vil han investere pengene

Risgaards holding  selskab viser største overskud nogensinde. Efter skat er trukket fra har han tjent 122…

Oversigt over smitten i Aalborg: Sådan går det

I modsætning til smitten på landsplan, så har de daglige smittetal for…

Dyre kvadratmeterpriser: Nørresundby er blevet populært

Flere og flere boligsøgende er begyndt at få øjnene op for hvilke…