Fodboldforældre: Sådan sikrer du en sund udvikling i dit barns talent

26 juli, 2017 | 21:04
Forældre skal lade trænere træne, lærere undervise og børn fejle. Sådan støtter du ifølge en ekspert bedst op om børnenes talentudvikling.
Fodbold – og sport generelt – er sundt for alle børn. Bevægelse nedsætter stresshormoner og frigør endorfiner og er dermed en naturlig kur mod den travle og stressede hverdag, der plager mange børn. Samtidig skaber det robusthed at kæmpe for at blive dygtig til en sportsgren.
I fodboldens verden er trøjen med tallet 10 bagpå tilegnet en af de roller på banen, det kræver et specielt talent at udfylde. 10’er rollen er forbundet med et uselvisk ansvar og et unikt sæt af færdigheder som kreativitet og høj teknisk kunnen på banen samt ansvar og kammeratskab i omklædningsrummet. De mere end 1600 danske fodboldklubber har for nyligt kåret den bedste danske 10’er blandt fodboldamatører i en national konkurrence arrangeret af XL-Byg i samarbejde med fodboldeksperter fra TV3 Sport. Vinderen, 28-årige Daniel Pedersen fra Voldum, fremhæver følgende egenskaber ved 10’er rollen:
– For mig er en ægte 10’er kendetegnet ved et godt overblik og en god teknik. Han eller hun skal kunne se medspillernes løb og lægge de rigtige afleveringer mere end at gå efter selv at lave mål. En spiller som Christian Eriksen besidder mange af de nødvendige kvaliteter, siger han.
Men hvordan sikrer forældre deres børn de bedste muligheder for at udvikle deres talent og potentiale til eksempelvis at kunne udfylde 10’er-rollen på en fodboldbane? Herunder kan du læse privatpraktiserende psykolog ved Psykologgruppen Aros og specialist i børn og unges talentudvikling, Jakob Freils, råd til forældre til et sportstalent.
1 – Forældres fornemmeste rolle er at give støtte, kærlighed og tryghed i hjemmet og overlade det professionelle arbejde med talentudviklingen til trænerne. Fokusér især på, om dine børn er glade for deres sportsgren, og lad være med at blande dig i det tekniske og taktiske fra sidelinjen – også når de kommer hjem fra træning.
2 – Børn skal ledes med klare normer, værdier og retningslinjer. Men fra dit barn er helt lille, skal du også træne det i nogen gange at tage beslutninger på egen hånd – også selv om du ved, at dit barn træffer et dårlig valg. Lad for eksempel dit barn selv bestemme overtøjet. Hvis de kommer våde og kolde hjem, så vælger de sikkert anderledes næste gang. Det træner evnen til at træffe afgørende valg på banen kort før slutfløjt.
3 – Hvis dit barn skal blive en vinder, så skal det også lære at fejle. Det kan være rigtig svært at se det gennemgå en fiasko, men en vigtig del af at være en robust 10’er er at lære at kæmpe sig gennem modgang og komme styrket ud på den anden side. I et udviklingsmiljø SKAL der ind imellem fejles, ellers går udviklingen i stå. Ros dine børns mod til at eksperimentere, til at lære, og til at kæmpe sig tilbage, når der er modgang.
4 – Tag udgangspunkt i dit barns spidskompetencer. Hvis din datter er en supergod dribler, så fokusér på dribleevnerne og forstærk det, hun allerede er god til. Alle skal lære at træne bredt, udvikle sine svage sider og ofre sig for fællesskabet, men en 10’er lever også af spidskompetencer – det der adskiller én fra mængden.
5 – Pas på med at udråbe dit barn som et enestående talent for tidligt. Dit barn skal have lov til at udvikle sine færdigheder og sin personlighed. Hold i stedet fokus på det sjove i sport.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder