Aalborg Universitetshospital åbner Danmarks mest moderne dialyseafsnit

9 juni, 2017 | 05:00

Fredag kl. 14 indvies det nye afsnit i Hjørring – hvor patienterne nu kan cykle en tur i Central Park eller Alperne eller måske bare læne sig tilbage med filmstreaming og lydbøger.

Dialysepatienter har godt af at motionere. Derfor har man på mange af landets dialyseafsnit indkøbt sengecykler, så patienterne kan holde gang i kroppen, mens de får renset blodet.

Men hvordan giver man patienterne motivationen til selv at få lyst til at tage sengecyklen ned fra hylden, når man møder til dialyse?

På dialyseafsnittet i Hjørring har løsningen været at kæde motionen sammen med nogle klare mål – sidste sommer var målet at ”cykle” til Paris og siden både Tour de France, Vuelta a España og Giro d’Italia.

Nu er man så gået skridtet videre: Hver seng har fået egen 40” fladskærm, der kan bringes i spil sammen med sengecyklerne.

»Det er det nye – at vi kobler cyklerne til en skærm, så patienterne kan se, hvor de cykler hen, og på den måde have et start og mål for deres anstrengelser og samtidig opleve lidt undervejs,« siger afsnitsledende sygeplejerske Gitte Klitgaard.

Til New York eller Schweiz?

Patienterne kan både tage en sviptur i New Yorks Central Park, give sig i kast med større udfordringer i de schweiziske bjerge eller noget tredje – i alt er der over 40 ruter at vælge imellem og flere kommer til.

Rent teknisk foregår det ved, at en kadencemåler på sengecyklen kommunikerer med en tablet ved sengen, der så sender signalet til tv-skærmen. Og det er ikke bare en film, der bliver afspillet. Hvis man ser en foranliggende rytter, kan man sætte tempoet op og stolt overhale.

»Og alle får registreret, hvor mange kilometer de har cyklet, hvilket også er en stor motivationsfaktor – og så er det lige meget, om man har cyklet 1,6 km eller 5102 km, som Brian øverst på listen har præsteret,« siger Gitte Klitgaard.

I alt har afsnittet nu 16 sengecykler – og de har til sammen pedalleret imponerende 27.417 km, siden projektet startede.

Også for dem, der ikke kan cykle

Imidlertid er det jo ikke alle patienter, der har mulighed for – eller lyst til – at cykle.

Derfor er det også muligt at bruge skærmene til f.eks. at streame Netflix, høre lydbøger eller bare surfe på nettet.

»Patienterne bruger rigtig meget tid hos os – de fleste er her 3 x 4 timer om ugen, så det er vigtigt, at de kan bruge tiden konstruktivt, hvis de ønsker det,« siger Gitte Klitgaard.

Opgraderingen af afsnittet har kostet 500.000 kr. Pengene er kommet fra donationer og søgt hos fonde med hjælp fra private erhvervsfolk. Medarbejderne og dialysens patientbrugerråd har selv været med i udviklingen af løsningen og indretningen.

Det renoverede afsnit indvies fredag kl. 14 af bl.a. regionsrådsformand Ulla Astman (S), Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) og folketingsmedlem Orla Hav (S). Pressen er velkomne til at deltage.

Dialyseafsnittet i Hjørring hører organisatorisk til Aalborg Universitetshospital, men ligger fysisk i forbindelse med Regionshospital Nordjylland.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder