Spritten

Et vartegn for Aalborg. Et hovedværk inden for dansk industri-arkitektur. En virksomhed, hvis produkter alle danskere kender. De Danske Spritfabrikkers produktionsanlæg i Aalborg er netop blevet indstillet til fredning af Det Særlige Bygningssyn. 

Der bliver ikke længere brændt sprit i Aalborg. Selskabet er opkøbt af den norske spirituskoncern Arcus, og i april lukkede den sidste del af produktionen. De kendte snapsemærker som Brøndum og Taffel Akvavit fremstilles nu i Norge.

Kulturstyrelsen har gennem længere tid drøftet fredning og genanvendelse af bygningerne med fabrikkens nye ejere og Aalborg Kommune. Drøftelserne fortsætter, og der er udsigt til en ny, spændende bydel med kunst og kultur som væsentlige elementer.


Arkitekt og ingeniører i frugtbart samarbejde

De Danske Spritfabrikker i Aalborg stod færdig i 1931. Det var dengang landets hidtil største jernbetonbyggeri og på alle måder en mønsterfabrik. Bag byggeriet stod selskabets faste arkitekt, Alf. Cock-Clausen, og firmaets egen ingeniørafdeling.

Placeringen på en strandgrund ud til Limfjorden var dristig. 5000 egepæle måtte rammes ned for at bære de tunge bygninger. Den færdige fabrik var en gennemrationel maskine: I den ene ende blev kartofler hældt ind, i den anden ende læssede man spritflasker på togvogne og lastbiler.

De smukke og diskret dekorerede rødstensfacader var Alf. Cock-Clausens værk. Ikke to bygninger er ens, men de fremstår alligevel uhyre ensartet. Et markant træk er de lodrette vinduesbånd med gule murstensindfatninger og de runde vinduer med sprosser i stjerneform.


Industrihistorie i national skala

Selv om produktionen af snaps og husholdningssprit naturligvis har udviklet sig siden 1931, er fabrikken i Aalborg særdeles velbevaret. Næsten alle originale vinduer og mange døre er f.eks. bevaret.

Fredningsforslaget gælder alle bygninger i produktionsforløbet: fra kartoffelvaskeriet og bygsiloerne over det centrale brænderitårn til aftapningsbygningen. Også den monumentale jernbaneport og administrationsbygningen er med.

I 2007 udpegede den daværende Kulturarvsstyrelse (nu Kulturstyrelsen) 25 nationale industriminder. De Danske Spritfabrikker var iblandt de 25. Fredningsforslaget er i høring frem til 4. September 2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

TEST DIG SELV: Er du hardcore Aalborgenser?

Vi kender alle indfødsretsprøven for at få dansk statsborgerskab. Men har du…

Når fitness er mere end muskler, tights og selfies.

De er få, men de findes: Centre der ikke er strømlinede, skiveskårede…

Guide til hvordan du overlever et møde med en ulv

Ulve er på færde i Nordjylland – stor aktivitet den seneste måned…

TEST DIG SELV: Hvor godt kender du Jomfru Ane Gade?

New York har Frihedsgudinden. Paris har Eiffeltårnet. Men Aalborg har Gaden. Eller…