1416350_91168614
Er julegaven købt på nettet, skal den byttes og er du i tvivl om, hvilke regler der gælder? Bare rolig, du er langt fra den eneste. Derfor har e-mærket, den danske mærkningsordning for sikker nethandel, lavet en liste med de 5 vigtigste ting, du bør vide om bytning af julegaver.
Hvor længe kan jeg bytte?
Vær altid opmærksom på datoen for sidste byttedag. Fra køberen af gaven modtager pakken, har du ifølge loven 14 dage til at give netbutikken besked om, at du ønsker at fortryde købet. Herefter har du 14 dage til at sende varen retur. Mange netbutikker tilbyder dog en forlængelse af byttefristen, så gaverne også kan byttes i januar. Det er desuden vigtigt at huske, at ordrebekræftelsen er din kvittering for købet, så sørg for at få den fra giveren af julegaven.
Kan jeg prøve gaven og stadig bytte?
Nye regler for returnering af varer købt på nettet betyder blandt andet, at det denne jul også er muligt at bytte varer, man har taget i brug. Hos e-mærket anbefaler man dog, at tænke sig godt om, før man gør det. Netbutikken har nemlig mulighed for at fratrække en eventuel værdiforringelse fra det beløb, der betales tilbage til dig. Det er naturligvis tilladt at prøve de nye løbesko på, for at sikre, at de passer, men tager man på løbetur i dem, skal man ikke regne med at få det fulde beløb retur.
Hvem betaler fragten?
Et område, som ofte skaber anledning til tvivl blandt forbrugerne, er ifølge e-mærkets direktør, Lars Schmidt Larsen, reglerne for fragt i forbindelse med fortrydelse og reklamation. Ifølge ham er reglerne dog slet ikke så vanskelige, som man kunne tro, og det kan betale sig at sætte sig ind i dem.
”Når du sender julegaven retur, betaler du selv returfragten. Mange netbutikker tilbyder dog gratis ombytning, og oplyser de det ikke, er det en god ide at kontakte netbutikken og spørge. Hvis uheldet er ude, og julegaven er i stykker, er der ikke længere tale om fortrydelse men om en reklamation. Er det tilfældet, er det netbutikken, der betaler for, at du sender varen retur,” fortæller han.
Sådan sender du varen
Når du sender din julegave retur til netbutikken, skal du sørge for, at varen er pakket forsvarligt ind. Sørg f.eks. for, at pakken er ordentlig lukket og tapet, så den ikke går op under turen tilbage til netbutikken. Det er nemlig dig, der har ansvaret for varen, indtil den er leveret tilbage til netbutikken. Derfor anbefaler e-mærket, at du sender særligt kostbare varer retur som forsikret post. Det er også altid en god ide at gemme originalemballagen, indtil man ved, om man vil bytte sin julegave eller ej.
Er butikken e-mærket?
Er gaven købt på en e-mærket netbutik, er du ekstra godt beskyttet. Skulle der opstå problemer, eller skulle du blive i tvivl om dine rettigheder som forbruger, så sidder e-mærkets jurister nemlig klar ved telefonerne.
”Det er sjældent, vi oplever de store problemer, men tingene går rigtig stærkt i december og januar, og så sker der af og til fejl. Oftest er der dog tale om, at butik og forbruger snakker forbi hinanden, og når vi så, som uvildig 3. part, involverer os i sagen, bliver eventuelle problemer hurtigt løst”, afslutter Lars Schmidt Larsen.
Om e-mærket
e-mærket er den danske mærkningsordning for sikker nethandel stiftet i år 2000 af Forbrugerrådet Tænk, Dansk Erhverv, DI, FDIH, HK, Dansk IT og Finansrådet. e-mærket er en nonprofit organisation, og har i dag mere end 1.700 godkendte netbutikker. e-mærket yder hvert år juridisk ekspertrådgivning til en lang række forbrugere om alt inden for nethandel, og spørger man danskerne, er e-mærket det bedst kendte nethandelsmærke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

Guide til kælkebakker i Aalborg: De syv bedste og mest interessante

Tema: Nordjylland dækket i sne I disse dage er Nordjylland dækket i…

Voldsomt snevejr i Nordjylland – fortæl os om din oplevelse med snestormen

Snestorm i Nordjylland – hele regionen er hårdt ramt Det er nok…

Mette Bugge: “Vi har opbakning fra myndigheder, kommunen og alle andre til, at der igen bliver karneval, så det kan jeg fuldt og fast love, der gør”

Karneval i Aalborg fylder rundt Til sommer vil Aalborg Karneval løbe af…

Har du undret dig over hvorfor du ikke må bruge de nedgravede containere i Fyensgade? Læs om hvorfor her

Rundt omkring i Aalborg er det ikke er særsyn efterhånden, at se…

Er du glad for en hotdog? Her kan du få den længste af slagsen

Hvis du er som de fleste Nordjyder, så elsker du sikkert en…

Nordjylland er dækket i sne – aktiviteter for hele familien

Weekend = afslapning for hele familien Nu hvor Nordjylland er dækket i…

Jacob Risgaards investeringer bærer frugt: Sådan vil han investere pengene

Risgaards holding  selskab viser største overskud nogensinde. Efter skat er trukket fra har han tjent 122…

Oversigt over smitten i Aalborg: Sådan går det

I modsætning til smitten på landsplan, så har de daglige smittetal for…

Dyre kvadratmeterpriser: Nørresundby er blevet populært

Flere og flere boligsøgende er begyndt at få øjnene op for hvilke…