Julen er traditionernes tid. Også når det kommer til indholdet i slikskålen. Flere end hver anden dansker skruer op for slikforbruget i december måned, og blandt favoritterne er traditionelt juleslik som marcipanbrød, lakrids­konfekt og chokoladeovertrukne nødder og rosiner.
Stearinlys, nissehuer og julekalendere – og så en stor skål med juleslik. Det er tilsyneladende, hvad der skal til for at skabe julehygge rundt omkring i de danske hjem. I hvert fald bliver der spist ekstra mange søde sager i december. 59 procent af danskerne siger nemlig, at de op til jul spiser mere slik end normalt. Det viser en ny befolknings­undersøgelse fra Cloetta.
Særligt blandt de unge er der stor forskel på julemånedens slikvaner i forhold til resten af året: 63 procent af de 18-35-årige spiser mere slik i december. Til sammenligning er det kun 53 procent af danskerne mellem 56 og 75 år, der fejrer højtiden ved at putte ekstra mange søde sager i munden.
a9978c_Ny_Lagerman_Konfekt
”Det er en del af hyggen og traditionerne i julemåneden, at vi forkæler os selv med god mad og søde sager. Og det er også noget, vi kan se på vores salgstal for julefavoritter som fx Lagerman Lakridskonfekt og Cloetta Juleskum samt vores nye julekalender med Skipperpiber, der blev udsolgte, så snart de ramte butikkerne. Vi er overvældede over salget og glade for, at så mange danskere holder af vores juleklassikere,” siger Christian Linde, der er landechef i Cloetta Danmark.
Traditionelt juleslik storhitter
Julemåneden er ikke kun ensbetydende med mere slik. December er en måned med mange traditioner, og det kommer også til udtryk i de typer af slik, som flest danskere foretrækker at spise. Det mest populære juleslik er marcipanbrødet. Hele 41 procent af de danskere siger, at det hører til blandt deres favoritter. Andenpladsen går til den mørke chokolade, der er en favorit hos 30 procent, og de chokoladeover­trukne nødder og rosiner kaprer tredjepladsen med opbakning fra 27 procent – lige før lakridskonfekten, der er et hit hos 26 procent af danskerne.
Dog har unge og ældre ikke den samme sliksmag. Fx foretrækker 34 procent af de 56-75-årige lakridskonfekt, mens det kun gælder for 14 procent af de unge mellem 18 og 35 år. Omvendt hitter juleskum hos 21 procent af de unge – bare fem procent af de ældre regner skumslikket med til deres favoritslik.
82627d_Juleskum_Original
Der er også forskel på mænds og kvinders juleslikvaner. Især i forhold til juleskummet er der stor uenig­hed mellem kønnene. Hvor 20 procent af kvinderne nævner skumslikket som en af deres favoritter, gælder det kun for ni procent af mændene. Til gengæld er der flere mænd end kvinder, der foretrækker mørk chokolade, marcipanbrød og lakridskonfekt.
”Noget tyder på, at mændene er mere traditionsbundne, når de fx vælger at spise en klassiker som Lagerman Lakridskonfekt i julemåneden. Og kvinderne er tilsyneladende mere åbne over for nye typer af juleslik – det er Cloetta Juleskum et meget godt eksempel på. Hos Cloetta er vi naturligvis glade for at være leverandør af flere af de produkter, som både mænd og kvinder i alle aldre nyder at spise i julen,” siger Christian Linde.
Regionale forskelle og traditioner
Der er ikke kun forskel på yndlingsslikket mellem aldersgrupper og køn. Danskere fra forskellige dele af landet foretrækker også vidt forskellige slags juleslik:
Vestjyderne er vilde med lakridskonfekt. 38 procent af vestjyderne nævner lakridskonfekt som en af deres favoritter, og det gør Vestjylland til den landsdel, hvor den største andel af befolkningen foretrækker det stribede slik.
I Østjylland og på Fyn hitter marcipanbrødet, som henholdsvis 48 og 42 procent af befolkningen nævner som deres favoritslik.
Skumslik er populært i Nordjylland. 19 procent nævner juleskum som deres favoritjuleslik. Det er en større andel end i de andre regioner.
Den mørke chokolade er mest populær i Sønderjylland. 34 procent siger, at mørk chokolade hører til blandt deres favoritslik i juletiden.
ec869e_Skipper_s_Pipes_Julekalender
Fakta: Danskernes slikvaner i julen

  • 59 procent af danskerne svarer, at de spiser mere slik end normalt op til jul.
  • Det er især de unge, der skruer op for slikforbruget i julemåneden. 63 procent af de 18-35-årige spiser mere slik op til jul. Det samme gælder kun for 53 procent af de 56-75-årige.
  • Generelt er det mest populære juleslik marcipanbrød (41 procent), mørk chokolade (30 procent), cho­kolade­overtrukne nødder eller rosiner (27 procent), lakridskonfekt (26 procent) og lys cho­kolade (18 procent).
  • Der er forskelle på yngre og ældres juleslikvaner. Fx siger 34 procent af de 56-75-årige, at lakrids­konfekt er deres favoritslik, mens det kun gælder for 14 procent af de 18-35-årige. Omvendt angiver 21 procent af de 18-35-årige juleskum som deres foretrukne juleslik. Det gælder for fem procent af de 56-75-årige.
  • Der er også forskelle på mænds og kvinders juleslikvaner. Fx siger hele 20 procent af kvinderne, at juleskum hører til blandt deres favoritslik, mens det kun gælder for ni procent af mændene. Omvendt er der flere mænd end kvinder, der foretrækker mørk chokolade, marcipanbrød og lakridskonfekt.
  • 28 procent af danskerne køber en chokoladejulekalender til jul. Det gælder især de unge på 18 til 35 år. Her er det hele 40 procent.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført gennem Epinions Danmarkspanel i perioden fra den 7. til 25. november 2014. I alt har 1.994 personer deltaget. Data er vejet i forhold til køn, region, uddannelse og alder, så undersøgelsen er at betragte som repræsentativ i forhold til den danske befolkning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

TEST DIG SELV: Er du hardcore Aalborgenser?

Vi kender alle indfødsretsprøven for at få dansk statsborgerskab. Men har du…

Når fitness er mere end muskler, tights og selfies.

De er få, men de findes: Centre der ikke er strømlinede, skiveskårede…

Guide til hvordan du overlever et møde med en ulv

Ulve er på færde i Nordjylland – stor aktivitet den seneste måned…

TEST DIG SELV: Hvor godt kender du Jomfru Ane Gade?

New York har Frihedsgudinden. Paris har Eiffeltårnet. Men Aalborg har Gaden. Eller…