6e7c57b1-a8b8-45b0-a33b-029547e14694-main_image_email
Siden 2008 er næsten 35.000 danske virksomheder gået konkurs, men nu lysner det særligt i Region Hovedstaden, hvor antallet af konkurser går kraftigt tilbage. Region Hovedstaden har det seneste år nærmet sig 2007-niveauet for konkurser, mens der i Region Midtjylland stadig sker flere end dobbelt så mange konkurser som i 2007.
Siden 2008 har antallet af konkurser i dansk erhvervsliv været forhøjet med op til knap 300 procent, og i alt er næsten 35.000 virksomheder gået konkurs i løbet af kriseårene.
Antallet af konkurser i Region Hovedstaden er imidlertid faldet kraftigt i løbet af 2014, og dermed kan Hovedstaden nu som den første region se frem til at komme tilbage til det strukturelle bundniveau, der gjorde sig gældende før krisen. Det viser en analyse fra Spar Nord baseret på Danmarks Statistiks seneste tal for konkurser.
I højkonjunkturåret 2007 gik 1.239 virksomheder konkurs i Region Hovedstaden, og det tal forventer Spar Nords cheføkonom Jens Nyholm vil falde til knap 1.700 i 2014. Til sammenligning var antallet af konkurser i Region Hovedstaden så sent som i 2013 oppe i 2.459.
– Den fortsatte og massive tilflytning til København er en stærk motor for den økonomiske dynamik, der gør sig gældende i området, og som erhvervsliv og i øvrigt også bolig- og jobmarked lukrerer på, siger Jens Nyholm.
Han afskriver i øvrigt den aktuelle stigning i antallet af konkurser for oktober som et sæsonudsving, der ikke ændrer ved tendensen til faldende konkurser.
Midtjylland hårdest ramt
Virksomhederne i Region Midtjylland blev hårdest ramt af krisen og antallet af konkurser nåede i 2010 næsten 300 procent over 2007-niveau. Siden er antallet af konkurser faldet, og Jens Nyholm forventer, at det for hele 2014 vil lande omkring 130 procent over niveauet fra 2007.
– I modsætning til Region Hovedstaden rummer Region Midtjylland også store lavvækstområder. Og selv om demografi og økonomisk dynamik løfter Aarhus-området, så er det efter alt at dømme ikke tilstrækkeligt til at trække hele regionen fri af de forhøjede konkursniveauer, vurderer Jens Nyholm.
Han hæfter sig desuden ved, at 2007-niveauet for konkurser historisk har vist sig at være et strukturelt bundniveau, som på landsplan kun nås i perioder med udpræget højkonjunktur.
– Vi så det i sidste halvdel af 90’erne og i perioden, der ledte op til finanskrisen, og skal vi helt derned igen, kræver det en længere periode med stabil og høj vækst, uddyber Jens Nyholm.
Antallet af konkurser i Region Nordjylland, Sjælland og Syddanmark ventes ifølge Jens Nyholm at lande 40-60 procent over 2007-niveau, men også her er antallet af konkurser – med undtagelse af Nordjylland – faldet betydeligt i løbet af 2014.
Fårene fra bukkene
Den usædvanlige hårde og langstrakte kriseperiode har ifølge Jens Nyholm effektivt skilt fårene fra bukkene i dansk erhvervsliv. Men med udsigten til svag vækst i dansk økonomi og vækstudfordringer i mange af vores nabolande forventer Jens Nyholm ikke, at antallet af konkurser vil falde nævneværdigt fra det nuværende niveau.
– På landsplan kommer vi formentlig ikke tilbage på 2007-niveauet for konkurser i denne omgang. Dertil er markedsvilkårene og –udsigterne simpelthen ikke gunstige nok, uddyber Jens Nyholm og tilføjer afsluttende:
– De næste 6-12 måneder vil vi formentlig se, at antallet af konkurser stabiliserer sig, og så skal vi nok ind i 2016, før forudsætningerne for yderligere bedring viser sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

Guide til kælkebakker i Aalborg: De syv bedste og mest interessante

Tema: Nordjylland dækket i sne I disse dage er Nordjylland dækket i…

Voldsomt snevejr i Nordjylland – fortæl os om din oplevelse med snestormen

Snestorm i Nordjylland – hele regionen er hårdt ramt Det er nok…

Mette Bugge: “Vi har opbakning fra myndigheder, kommunen og alle andre til, at der igen bliver karneval, så det kan jeg fuldt og fast love, der gør”

Karneval i Aalborg fylder rundt Til sommer vil Aalborg Karneval løbe af…

Har du undret dig over hvorfor du ikke må bruge de nedgravede containere i Fyensgade? Læs om hvorfor her

Rundt omkring i Aalborg er det ikke er særsyn efterhånden, at se…

Er du glad for en hotdog? Her kan du få den længste af slagsen

Hvis du er som de fleste Nordjyder, så elsker du sikkert en…

Nordjylland er dækket i sne – aktiviteter for hele familien

Weekend = afslapning for hele familien Nu hvor Nordjylland er dækket i…

Jacob Risgaards investeringer bærer frugt: Sådan vil han investere pengene

Risgaards holding  selskab viser største overskud nogensinde. Efter skat er trukket fra har han tjent 122…

Oversigt over smitten i Aalborg: Sådan går det

I modsætning til smitten på landsplan, så har de daglige smittetal for…

Dyre kvadratmeterpriser: Nørresundby er blevet populært

Flere og flere boligsøgende er begyndt at få øjnene op for hvilke…