HFLogo_1P_CMYK
10.000 danskere får hvert år stillet diagnosen hjertesvigt. Et år senere er en tredjedel af dem døde. Hjerteforeningen lancerer ny kampagne, der skal udbrede kendskabet til en sygdom som en ud af fem af os vil få i løbet af vores levetid, men som det kun er en ud af 10 af os som kender.

Hjertesvigt – det er da det samme som hjertestop. Det er i hvert fald den opfattelse mange danskere har. En ny undersøgelse fra Hjerteforeningen viser, at blot en ud af 10 ved, at hjertesvigt dækker over en tilstand, hvor hjertets pumpekraft er nedsat, mens en ud af tre tror, at hjertesvigt er det samme som hjertestop.
På tilsvarende vis er kendskabet til symptomer på hjertesvigt nærmest ikke tilstede. Kun hver tiende dansker opfatter åndenød og ekstrem træthed og udmattelse som de typiske symptomer på den alvorlige lidelse. 32 procent kobler disse symptomer til KOL, som er en kronisk lungesygdom.
Det manglende kendskab til sygdommen og dens symptomer kan betyde, at mange danskere går rundt med den livstruende sygdom uden at være blevet diagnosticeret og sat i behandling for den. I en ny rapport som førende hjertesvigtspecialister har lavet for Hjerteforeningen anslås det, at omkring 10.000 danskere har hjertesvigt uden det endnu er blevet opdaget.
– Manglende kendskab til og opmærksomhed på de alvorlige symptomer på hjertesvigt som åndenød om natten og ekstrem træthed efter bare små fysiske anstrengelser kan betyde, at uopdagede hjertesvigtpatienter ikke får opsøgt lægen i tide. Det kan være fatalt ikke at få stillet den korrekte diagnose rettidigt. Hvis hjertesvigtpatienter ignorerer deres symptomer, kommer de for sent i behandling, og det vil i mange tilfælde betyde mistet livskvalitet og unødvendig død. Derfor opfordrer Hjerteforeningen befolkningen til at lære de enkle symptomer på hjertesvigt at kende – og gå til lægen i tide, siger professor dr. med. Gorm B. Jensen, der er forskningschef i Hjerteforeningen.
Ny kampagne skal få flere diagnosticeret
Det manglende kendskab til sygdommen får nu Hjerteforeningen til at søsætte en kampagne, der gennem de næste fem år har som mål at sikre danske hjertesvigtpatienter flere og bedre leveår, bl.a. ved at sætte fokus på sygdommens symptomer, så flere bliver diagnosticeret i tide:
– Hjertesvigtpatienterne er den patientgruppe inden for hjerteområdet, hvor vi oplever størst behov for hjælp og støtte. Kampagnen skal over en femårig periode gennem oplysning få flere rettidigt diagnosticeret, samtidig med, at vi løbende vil søsætte initiativer, der skal sikre bedre rammer for et godt liv, for de mange danskere, der er ramt af hjertesvigt, siger Henrik Steen Hansen, der er formand for Hjerteforeningen
Om kampagnen
Kampagnen lanceres i forbindelse med den europæiske hjertesvigtdag – Heart Failure Awareness Day – 9. maj og indholder TV-spot om symptomerne på hjertesvigt, en ny portal hjertesvigt.dk samt nye materialer til patienter og pårørende i form af en ny minibog og film om det at få hjertesvigt.
Test dit hjerte
På hjerteforeningens nye portal hjertesvigt.dk kan man teste om man har symptomer på hjertesvigt
Fakta
Hvad er hjertesvigt
Kronisk hjertesvigt er en betegnelse for en samling symptomer og tegn på, at hjertet ikke fungerer optimalt, ofte fordi pumpefunktionen er nedsat. Når den er nedsat pumpes, der ikke nok blod rundt i kroppen. Når blodet ikke pumpes videre fra lungerne og ud til resten af kroppen, får den ramte symptomer, som typisk er træthed og åndenød. [i]
Årsagen til hjertesvigt er ofte en svækket eller ødelagt hjertemuskel. Forskellige hjertekarsygdomme og tilstande kan give hjertesvigt. Oftest er det venstre hjertekammer, der ikke fungerer optimalt, men hjertesvigt kan også forekomme i højre hjertekammer. Tilstanden kan opstå pga. blodprop i hjertet, forhøjet blodtryk, der i mange år har været ubehandlet, åreforsnævring, hjerterytmeforstyrrelser, forkalkede eller utætte hjerteklapper, eller af ukendte faktorer.
Mennesker, som har gået i mange år med for højt blodtryk, åreforsnævring, hjerteklapsygdom, og hjerterytmeforstyrrelser, er i øget risiko for at udvikle hjertesvigt. Men i en tredjedel af tilfældene kan tilstanden komme uventet, og uden at man kan sige hvorfor.
Uopdaget og ubehandlet er hjertesvigt en meget alvorlig tilstand, som fører til indlæggelse med væske i kroppen eller lungerne og dødsfald. Heldigvis findes der i dag mange forskellige måder at behandle hjertesvigt hvis det opdages i tide. De forskellige behandlingsformer kan forsinke sygdomsudviklingen, forhindre forværring og måske endda bedre hjertets pumpefunktion.
Forekomst af hjertesvigt
I 2010 levede 55.800 danskere med diagnosen hjertesvigt. 56 procent var mænd. Antallet af danskere med hjertesvigt er steget en smule i perioden fra 1997 og frem til 2010, hvor de nyeste tilgængelige tal er fra. Der ud over anslås det at omkring 10.000 danskere lever med hjertesvigt uden de er blevet diagnosticeret for det.
I 2010 blev 10.451 danskere indlagt første gang med hjertesvigt – 5.788 mænd og 4.663 kvinder.
Mere end hver fjerde er døde inden der er gået et halvt år fra deres første indlæggelse, mens næsten hver tredje er døde inden for et år. Trods de høje tal, kan der spores et fald i 2 og 5-årsdødeligheden fra 1997 og frem.
I 2010 døde 14.846 danskere af hjertekarsygdom. Af dem blev hjertesvigt stillet som dødsårsag for omkring 1.200 af dem.[ii] Af den samlede pulje af døde af alle årsager havde 9.841 af dem hjertesvigt.
Halvdelen af dem der dør af hjertesvigt havde fået diagnosen inden for det seneste 2,3 år, mens den anden del havde haft diagnosen i længere tid
Symptomer på hjertesvigt
De mest almindelige symptomer på hjertesvigt er:
  • Åndenød ved fysisk aktivitet som man tidligere har kunnet klare uden problemer
  • Åndenød i liggende stilling, så man må op at sidde op om natten for at få vejret
  • fysisk udmattelse og træthed ved aktiviteter, som man tidligere har kunnet udføre uden symptomer, fx at gå op ad trapper, cykle eller blot at gå tur mv.
Andre typiske symptomer er:
· væske ophobning i kroppen, oftest i benene
· irritationshoste
· trykken i brystet og fornemmelse af ikke at kunne trække vejret helt igennem
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

TEST DIG SELV: Er du hardcore Aalborgenser?

Vi kender alle indfødsretsprøven for at få dansk statsborgerskab. Men har du…

Når fitness er mere end muskler, tights og selfies.

De er få, men de findes: Centre der ikke er strømlinede, skiveskårede…

Guide til hvordan du overlever et møde med en ulv

Ulve er på færde i Nordjylland – stor aktivitet den seneste måned…

TEST DIG SELV: Hvor godt kender du Jomfru Ane Gade?

New York har Frihedsgudinden. Paris har Eiffeltårnet. Men Aalborg har Gaden. Eller…