1224080_85234536

Langt de fleste danskere har overblik over, hvornår der kommer regninger, og mener, at man bør betale dem til tiden – alligevel har cirka hver fjerde forbruger prøvet at overskride en betalingsfrist som følge af pengemangel. Forbrugernes økonomiske vanskeligheder skyldes først og fremmest arbejdsløshed, og det går hårdt ud over de danske virksomheders likviditet.

Selv om der kan registreres en lille forbedring i danskernes betalingsevne, oplever 54 pct. af de danske virksomheder fortsat likviditetsproblemer, fordi de modtager betalinger for sent. Omkring hver fjerde forbruger kan da også berette om inden for det sidste års tid at have prøvet at stå og mangle penge til at betale en regning til tiden – fremgår det af to rapporter fra Intrum Justitia om danske forbrugere og virksomheders betalingsvaner.
Vi betaler el før gæld
Vand- og elregningen betaler vi ret punktligt, og også internetforbindelse, mobiltelefoni, forsikringer samt træk på kreditkortet er det relativt nemt at få kradset pengene ind for – 94-95 pct. betaler på disse områder til tiden, ifølge Intrum Justitias rapporter. Værre står det til med tilbagebetaling af udestående gæld, hvor kun 89 pct. overholder tidsfristerne. Omvendt ser knap hver femte forbruger med økonomiske vanskeligheder netop låneudgifter som den altovervejende grund til deres betalingsproblemer. De dårlige betalingsfrekvenser på gældsområdet overgås kun af betaling af trafikbøder og uddannelsesudgifter, som ligger helt i bund med en rettidighed på blot hhv. 85 og 87 pct.
Både forbrugere og virksomheder betaler for sent
De danske virksomheder overskrider også betalingsfrister indbyrdes. Her ligger den gennemsnitlige forsinkelse på en betaling på 10 dage, imod 9 dage, når der er tale om private forbrugere. Generelt er såvel private som virksomheders betalingsevne forbedret, idet den gennemsnitlige forsinkelse er faldet tre dage inden for de sidste to-tre år. Der er ligeledes en svagt faldende tendens, når det kommer til tab på grund af helt udeblevne betalinger, fra 2,9 pct. i 2011 til 2,2 pct. i 2013. 58 pct. af de danske virksomheder vurderer da også, at forretningssituationen er stabil i den nærmeste fremtid, til trods for at over halvdelen altså er pressede på likviditeten.
Arbejdsløshed og overforbrug skyld i dårlig betalingsevne
Knap halvdelen af de danskere, der har økonomiske problemer, peger på arbejdsløshed som årsagen, mens mere end hver tredje erkender simpelthen bare at bruge for mange penge. Når danskerne fattes penge, vælger to ud af tre at gå mindre ud og at holde igen med at købe nyt tøj, viser Intrum Justitias omfattende rapporter. Skal vi låne penge, sker det primært fra familiemedlemmer eller egen bank, og de fleste foretrækker at betale deres regninger via netbanken.
Intrum Justitia-koncernen håndterer løbende mere end 300.000 sager. Dagligt hjælper Intrum Justitia et stort antal debitorer (fortrinsvis private forbrugere) med bedre kreditstyring som vej ud af den økonomiske situation, de er havnet i. Intrum Justitia ser sunde betalingsvaner som grundlaget for en sund økonomi og har derfor gennem de sidste 10 år regelmæssigt taget pulsen på europæiske virksomheders betalingsadfærd og-vaner, og den omfattende rapport omkring forbrugere udkom for første gang i 2013.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

Guide til kælkebakker i Aalborg: De syv bedste og mest interessante

Tema: Nordjylland dækket i sne I disse dage er Nordjylland dækket i…

Voldsomt snevejr i Nordjylland – fortæl os om din oplevelse med snestormen

Snestorm i Nordjylland – hele regionen er hårdt ramt Det er nok…

Mette Bugge: “Vi har opbakning fra myndigheder, kommunen og alle andre til, at der igen bliver karneval, så det kan jeg fuldt og fast love, der gør”

Karneval i Aalborg fylder rundt Til sommer vil Aalborg Karneval løbe af…

Har du undret dig over hvorfor du ikke må bruge de nedgravede containere i Fyensgade? Læs om hvorfor her

Rundt omkring i Aalborg er det ikke er særsyn efterhånden, at se…

Er du glad for en hotdog? Her kan du få den længste af slagsen

Hvis du er som de fleste Nordjyder, så elsker du sikkert en…

Nordjylland er dækket i sne – aktiviteter for hele familien

Weekend = afslapning for hele familien Nu hvor Nordjylland er dækket i…

Jacob Risgaards investeringer bærer frugt: Sådan vil han investere pengene

Risgaards holding  selskab viser største overskud nogensinde. Efter skat er trukket fra har han tjent 122…

Oversigt over smitten i Aalborg: Sådan går det

I modsætning til smitten på landsplan, så har de daglige smittetal for…

Dyre kvadratmeterpriser: Nørresundby er blevet populært

Flere og flere boligsøgende er begyndt at få øjnene op for hvilke…