Dansk Ejendomsm¾glerforening Hans Skovgaard, kredsformand, 5. kredsDansk Ejendomsmæglerforening har haft gang i lommeregneren, og med afsæt i Boligmarkedsstatistikken for hele 2012, der netop er offentliggjort her i marts, kan de nu gøre status over udviklingen i boligbyrden i Nordjylland.
Boligbyrden viser, hvor meget en familie med to voksne og børn skal bruge af deres indkomst efter skat til boliglån og boligskatter, hvis de vil købe et parcelhus i landsdelen. Realkreditlånet er fastforrentet med afdrag.
”Henover kalenderåret 2012 faldt parcelhuspriserne i Nordjylland, og samtidig faldt renterne på boliglån. Begge dele bidrog til, at boligbyrden faldt i løbet af året”, siger DE’s kredsformand i Nordjylland, Hans Skovgaard.
Boligbyrden tæt på det laveste niveau siden 1998
Da boligbyrden toppede i 2007 skulle en gennemsnitligt indtjenende lokal parfamilie bruge 19% af deres indkomst efter skat på boliglån og boligskatter, hvis de ville købe et parcelhus.
”I dag skal en familie bruge 13% af deres indkomst efter skat, og vi skal helt tilbage til 1998 for at finde en lavere boligbyrden end i dag”, siger Hans Skovgaard.
Priserne skruet 6 år tilbage
De senere år har parcelhuspriserne i Nordjylland taget en tur i tidsmaskinen, og nu er tiden skruet tilbage til det niveau, vi så ved årsskiftet 2006/2007.
”Parcelhuspriserne og boligbyrden er faldet pænt de senere år, og som køber har man derfor mulighed for at købe et parcelhus til samme pris som for 6 år siden og til samme boligbyrde som i 1998”, siger Hans Skovgaard.
Fakta om beregning af boligbyrden
Boligbyrden måler, hvor stor en andel af indkomsten efter skat en gennemsnitligt indtjenende lokal parfamilie (2 voksne) med børn skal betale til boliglån og i boligskatter, hvis de vil købe et gennemsnitligt 150 kvadratmeter parcelhus finansieret med 80 pct. fastforrentet realkreditlån med afdrag over 30 år og 20 pct. med et banklån med afdrag over 20 år.
Der ses på første års låneydelserne efter rentefradrag. Desuden er der taget højde for, at rentefradragsregler, lovkrav om fastforrentede låntyper (f.eks. de såkaldte mixlån), lejeværdiskat-, ejendomsværdiskat- og ejendomsskatteregler, de offentlige vurderinger og bidragssatser har ændret sig over tid.
I beregningen af den lokale boligbyrde er der taget højde for, at boligpriser såvel som indkomster varierer fra landsdel til landsdel. Der er indkomstdata frem til og med 2011, og det er antaget, at den disponible indkomst er steget 1,5 pct. i 2012.
Data til beregningerne kommer fra Danmarks Statistik, Danmarks Nationalbank og Skatteministeriet samt fra Boligmarkedsstatistikken, der udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening, Realkreditrådet, Realkreditforeningen og Finansrådet.
Nordjylland består af følgende kommuner: Brønderslev-Dronninglund, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerland og Aalborg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

Guide til kælkebakker i Aalborg: De syv bedste og mest interessante

Tema: Nordjylland dækket i sne I disse dage er Nordjylland dækket i…

Voldsomt snevejr i Nordjylland – fortæl os om din oplevelse med snestormen

Snestorm i Nordjylland – hele regionen er hårdt ramt Det er nok…

Mette Bugge: “Vi har opbakning fra myndigheder, kommunen og alle andre til, at der igen bliver karneval, så det kan jeg fuldt og fast love, der gør”

Karneval i Aalborg fylder rundt Til sommer vil Aalborg Karneval løbe af…

Har du undret dig over hvorfor du ikke må bruge de nedgravede containere i Fyensgade? Læs om hvorfor her

Rundt omkring i Aalborg er det ikke er særsyn efterhånden, at se…

Er du glad for en hotdog? Her kan du få den længste af slagsen

Hvis du er som de fleste Nordjyder, så elsker du sikkert en…

Nordjylland er dækket i sne – aktiviteter for hele familien

Weekend = afslapning for hele familien Nu hvor Nordjylland er dækket i…

Jacob Risgaards investeringer bærer frugt: Sådan vil han investere pengene

Risgaards holding  selskab viser største overskud nogensinde. Efter skat er trukket fra har han tjent 122…

Oversigt over smitten i Aalborg: Sådan går det

I modsætning til smitten på landsplan, så har de daglige smittetal for…