Hvid tikkende bombe over bilen

3 december, 2012 | 07:59


Sne er ikke bare sne. Nysne er hvidt og smukt og er sjældent til fare for andet end trafiksikkerheden. Ældre komprimeret sne derimod kan blive helt op til 20 gange tungere og udvikle sig til en hvid tikkende bombe over bilen.
Et firma har regnet på tallene og fundet frem til, at der i hårde vintre let kan komme til at ligge så meget komprimeret sne oppe på taget af carporten, at det svarer til vægten af fire biler. Og det kan ske, selv om situationen ikke umiddelbart ser specielt faretruende ud. En belastning svarende til de fire biler kræver nemlig ”blot”, at der ligger 40 centimeter komprimeret sne på taget.
Ifølge firmaet, vejer nysne mellem 20 og 100 gram per liter, afhængig af hvilken temperatur, det falder ved. ”Gammelt” komprimeret sne derimod vejer i nærheden af 400 gram per liter, og det betyder, at én kvadratmeter med 40 centimeters snetykkelse kan veje 160 kg. Og da en dobbeltcarport typisk har et tagareal på 36 kvadratmeter, vil det sige, at der på taget ligger over 5,5 tons komprimeret sne. Det svarer til fire mellemstore personbiler. Det er de færreste carporte, der er konstrueret til at klare så tung en belastning.
Alle husejere bør derfor ifølge dem udvise rettidig omhu og sørge for at få fjernet sneen oppe på taget af carporten – inden at det hober sig op og når at blive komprimeret. Oftest er det ikke engang nødvendigt at gå op på taget. Med en stige og en blød kost vil man som regel kunne nå al sneen og få den fejet ned. Men hvis man alligevel vover sig derop, skal man være klar over, at taget kan være ekstremt glat, og at man skal gå på spærene. Sneen er i øvrigt meget let at fjerne, når der er tale om den lette nysne. Det er først, når sneen bliver hård, tung og komprimeret, at de store problemer opstår.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder