Historisk jul på Børglum Kloster

1 december, 2012 | 08:00


I Børglum Klosters kongesal er bordet pyntet med en buket fra 1750, og borten på den håndmalede dug er inspireret af 1600- og 1700-tallets marmoreringer.
Det er createur Lars Andersen, der har taget en pause fra rober til Kongehuset og landets teatre for at være med til at føre historiens vingesus ind i de private gemakker i det gamle, nordjyske kloster.
For traditionen tro åbner familien Rottbøll – der har ejet stedet siden 1835 – op mod jul dørene til den private del. Så 8. og 9. december kan besøgende se, hvordan flere hundrede års historie er blevet gendigtet i form af blandt andet en julesmykket kongesal – en riddersal, som har fået navn efter de legemsstore malerier af 12 oldenborgske konger, der i over 150 år har kigget ned fra væggene.
Og den gamle blomsterbuket på bordet er lige så frisk, som da Lars Andersen genskabte den ud fra et af motiverne på den håndmalede tapetbane fra ca. 1750, der hænger oven for hovedtrappen. (Den anden bevarede tapetbane findes på Nationalmuseet).
Han har ganske enkelt trukket elementer af historiske detaljer ud og genbrugt dem – ikke kun til blomsterdekoration og dugens bort, men også til papirklip m.m. som indgår i den øvrige rumudsmykning.
Det er ikke mindst mønstre fra de populære marmoreringer, som for 300-400 år siden var den store dille i Europa for at imitere et nyt look på træet – som sagtens kunne være ædelt – der nu er gendigtet.
Lars Andersen har visualiseret en del af de tusinde års historie, som fortælles i den store bog, ”Børglum Kloster – fortid – nutid – fremtid”, der udkom for to år siden, og som netop har fået selskab af den lille bog, ”Marie Krøyer på Børglum Kloster” – en bog, der fortæller om de fem måneder, Marie (med ungpigenavnet Triepcke) boede på det nordjyske kloster i 1887.
Bøgerne er udgivet af Puella’s Edition, der desuden står bag udgivelsen af to andre bøger fra Børglum Kloster eller egnen omkring: ”Man skyder da helte” – om drabet på stedets arving, frihedskæmperen Christian Michael Rottbøll, i 1942 – og ”Aslak i Troldkvindens borg”, der er en eventyrbog for børn og voksne. Handlingen udspilles i Vikingetiden i området mellem Børglum og Vildmosen, hvor to børn sættes på prøver med relation til de nordiske guder.
Og lige som tapetets buket er at finde på julemarkedet 8.- 9. december, vil Puella’s Edition og de fire nævnte bøger også være det.
Yderligere oplysninger: www.boerglumkloster.dk
 
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder